Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!
Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!
A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.
Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!
Egy tanulmány azt támasztja alá, hogy károsabb napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni, mint vajban és zsírban - írja az index. Amikor a növényi olajok felmelegednek, olyan mérgező anyagokat bocsátanak ki, amelyek rákot okozhatnak. Most egyes kutatók azt ajánlják az embereknek, hogy vajat vagy zsírt használjanak a sütéshez, de jók lehetnek más növényi olajok is, mint például az olíva- vagy a kókuszolaj.
Sokáig azt tartották, hogy a növényi telítetlen zsírsavak egészségesebbek, mint a telített, állati eredetű zsírsavak. Most viszont a szakemberek azt szúrták ki, hogy a növényi olajak hevítésénél olyan aldehidek szabadulnak fel, amelyek komoly betegségek kialakulásához köthetők, mint a szívroham, az időskori elbutulás vagy épp a rák.
A leicesteri De Montfort University kutatói azt állítják, hogy például a növényi olajban sült fish and chips 100-200-szor annyi aldehidet tartalmaz, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott napi határérték. Mint ismert, nemrég az is valóságos piaci sokkot okozott, hogy a WHO rákkutató szervezete azt állította: a vörös húsoknak is komoly szerepük lehet a rák kialakulásában.