Hihetetlen, ami a tejtermékekkel történik itthon: ezt jó, ha minden vásárló tudja

Hihetetlen, ami a tejtermékekkel történik itthon: ezt jó, ha minden vásárló tudja

agrarszektor.hu
2023 májusában csökkent a nyerstej átlagára áprilishoz képest, de mérséklődtek a tej és tejtermékek értékesítési ára is egy hónap alatt. Mindez a fogyasztói árakon is meglátszik, a 20 százalék zsírtartalmú tejfölé 1, az adagolt vajé 3, a trappista tömbsajté 6 százalékkal csökkent az adott időszakban.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára kilogrammonként 172,41 forint volt 2023 májusában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos, a zsírtartalom 0,12 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 8 százalékkal mérséklődött 2023 májusában a 2023. áprilisihoz képest, és 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyers tej felvásárlása 2023 májusában az előző havi mennyiséget 3 százalékkal múlta felül, míg a 2022. májusitól 1 százalékkal maradt el - írja a VG.

A nyerstej kiviteli ára kilogrammonként 114,71 forint volt 2023 májusában, az előző havihoz képest 6 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 33 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 33 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 5 százalékkal nőtt 2023 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nyerstej árának egy hónap alatti csökkenése a termékpálya további fázisaiban is megmutatkozott, csökkentek ugyanis a tejek és a tejtermékek értékesítési árai is. A tejfölé és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 1, az adagolt vajé és a gyümölcsös joghurté 2-2, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 3, a tejfölé 5, a trappista sajté 11, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé pedig 13 százalékkal lett alacsonyabb. A KSH adatai szerint a fogyasztói árak közül a 2,8 százalékos zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé, a gyümölcsjoghurté és a 12 százalék zsírtartalmú tejfölé nem változott, a 20 százalék zsírtartalmú tejfölé 1, az adagolt vajé 3, a trappista tömbsajté 6 százalékkal csökkent, míg a dobozos 2,8 százalék zsírtartalmú UHT- (tartós) tej és az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej pedig 1-1 százalékkal nőtt egy hónap alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?