Ezt ki enné meg? - Ránk erőltethetik a "savas csirkét "

agrarszektor.hu
"Savas csirkék" kerülhetnek az európai fogyasztók tányérjára, ha az Európai Bizottság "behódolna" az Amerikai Egyesült Államoknak, és engedélyezné, hogy antibakteriális vegyi anyagokkal lehessen átmosni és fertőtleníteni az európai baromfihúsokat - állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az eljárás elfedné a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetné a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezetne, ezért a szövetség azt kéri a Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy Magyarország utasítsa el az élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes eljárás(ok) bevezetését.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Európai Bizottság a jövő héten indítja el azt az engedélyezési folyamatot, amely arra irányul, hogy antibakteriális vegyi anyagokkal lehessen átmosni és fertőtleníteni a baromfihúsokat - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ezt a javaslatot az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg.

A szövetség szerint ezzel "az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak" az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP) szóló tárgyalásokon. A különféle vegyi anyagokkal átmosott húsok piaci térnyerésének elősegítése az Egyesült Államok tárgyalóinak egyik fő célkitűzése a TTIP kapcsán. Az amerikai kormányzat, valamint az amerikai állattenyésztő ipar felől érkező nyomás már most az élelmiszerbiztonsági normák fellazítását eredményezi - véli a szövetség.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy a jövő heti ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval (peroxiecetsavval) átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot. Fridrich Róbert, a szövetség programvezetője szerint a tagállamoknak határozottan ki kell állniuk az európai élelmiszerbiztonság megvédéséért, és meg kell tiltaniuk, hogy a "savas csirkék a tányérunkra kerülhessenek".

A tagállamok korábban már megakadályozták az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze a "klórozott csirkét", hivatkozva az elővigyázatosság elvére és a tudományos bizonytalanságra. Aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban is, hogy az ilyen eljárások elfednék a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetnék a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezethetnének.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, eddig egyetlen mezőgazdasági témában sem sikerült áttörést elérni az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokon (TTIP). Hatalmas ugyanis az eltérés a felek álláspontjai között, elsősorban a nem vámjellegű szabályozási kérdésekben, amelyekhez többek között a csirkehúsok fertőtlenítése is tartozik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?