Ezt ki enné meg? - Ránk erőltethetik a "savas csirkét "

agrarszektor.hu
"Savas csirkék" kerülhetnek az európai fogyasztók tányérjára, ha az Európai Bizottság "behódolna" az Amerikai Egyesült Államoknak, és engedélyezné, hogy antibakteriális vegyi anyagokkal lehessen átmosni és fertőtleníteni az európai baromfihúsokat - állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az eljárás elfedné a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetné a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezetne, ezért a szövetség azt kéri a Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy Magyarország utasítsa el az élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes eljárás(ok) bevezetését.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az Európai Bizottság a jövő héten indítja el azt az engedélyezési folyamatot, amely arra irányul, hogy antibakteriális vegyi anyagokkal lehessen átmosni és fertőtleníteni a baromfihúsokat - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ezt a javaslatot az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg.

A szövetség szerint ezzel "az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak" az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP) szóló tárgyalásokon. A különféle vegyi anyagokkal átmosott húsok piaci térnyerésének elősegítése az Egyesült Államok tárgyalóinak egyik fő célkitűzése a TTIP kapcsán. Az amerikai kormányzat, valamint az amerikai állattenyésztő ipar felől érkező nyomás már most az élelmiszerbiztonsági normák fellazítását eredményezi - véli a szövetség.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy a jövő heti ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval (peroxiecetsavval) átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot. Fridrich Róbert, a szövetség programvezetője szerint a tagállamoknak határozottan ki kell állniuk az európai élelmiszerbiztonság megvédéséért, és meg kell tiltaniuk, hogy a "savas csirkék a tányérunkra kerülhessenek".

A tagállamok korábban már megakadályozták az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze a "klórozott csirkét", hivatkozva az elővigyázatosság elvére és a tudományos bizonytalanságra. Aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban is, hogy az ilyen eljárások elfednék a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetnék a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezethetnének.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, eddig egyetlen mezőgazdasági témában sem sikerült áttörést elérni az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokon (TTIP). Hatalmas ugyanis az eltérés a felek álláspontjai között, elsősorban a nem vámjellegű szabályozási kérdésekben, amelyekhez többek között a csirkehúsok fertőtlenítése is tartozik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?