Klórozott csirke, hormonkezelt marhahús: ezektől nagyon félünk

agrarszektor.hu
Egyetlen mezőgazdasági témában sem sikerült áttörést elérni az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokon (TTIP) - ezt erősítette meg Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter közelmúltbeli meghallgatása is az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságában. Az amerikaiak nem hajlandók hatékony védelembe részesíteni az eredetvédett uniós élelmiszereket, és úgy tűnik, nem lehet összhangba hozni az élelmiszerbiztonsági szabályokat sem. Sokan súlyos kártérítési perektől tartanak, ha a megállapodás megszületik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Meghallgatta a közelmúltban Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági minisztert az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága. A találkozón az amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról (TTIP), valamint az amerikai agrártámogatási rendszerről volt szó.

A legfőbb aggodalmak a folyamatban levő EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban merültek fel - fogalmazott közleményében Erdős Norbert, az AGRI szakbizottság fideszes tagja. Egyrészt az amerikaiak nem hajlandóak hatékony védelemben részesíteni az uniós eredetvédett élelmiszereket az USA piacán. Másrészt kiderült, hogy szinte lehetetlen összhangba hozni az amerikai és az EU-s élelmiszerbiztonsági szabályokat, így pedig kérdéses, hogyan lehetne megóvni az európai és a magyar fogyasztókat az EU-s előírások szerint nem biztonságos import élelmiszerektől. Nagy a félelem amiatt is, hogy génmódosított szervezetek jutnak be EU belső piacára.

MTI-fotó: Varga György

Problémát okozhat az is, hogy az egyezmény megkötése után a vitás ügyeket nemzetközi kereskedelmi választottbíráskodás (ISDS) elé lehetne vinni. Erdős Norbert szerint tartani kell attól, hogy súlyos kártérítéseket kell majd fizetnünk a panaszos nemzetközi vállalatoknak, ha nem engedjük be piacunkra például a hormonnal kezelt marhahúst, a klórral mosott csirkehúst vagy a génmódosított szervezeteket.

Eddig tizenegy tárgyalási fordulóra került sor, áttörést azonban egyetlen mezőgazdasági témában sem értünk el. A közelmúltban megkötött Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Megállapodás (TPP) tárgyalásaiból okulva, a mezőgazdasági, mint legproblémásabb kérdések, valószínűleg a folyamat legvégén vetődnek majd fel. Szinte biztos, hogy az Obama-ciklus alatt nem kötik meg a megállapodást, sőt lehetséges, hogy erre még a jelenlegi európai parlamenti ciklus is rövid lesz. "Mindenesetre az EP Mezőgazdasági Bizottságában szoros figyelemmel kísérjük a szabadkereskedelmi tárgyalások alakulását, s azonnal felemeljük a hangunkat, amennyiben bármilyen, a gazdákat és a fogyasztókat károsító vagy veszélyeztető lépésre kerülne sor" - fogalmazott közleményében Erdős Norbert.

A miniszteri meghallgatást ezen a linken lehet megtekinteni.

 

 

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03