Keményen bírálja Budai Gyula az Európai Uniót

MTI
Rendkívül nagy károkat okozott az Európai Unió embargós politikája az agrártermelőknek, ezért egyre hangosabban követelik az embargós politika megszüntetését - jelentette ki Budai Gyula miniszteri biztos. Szerinte Magyarországnak új piacok felkutatásával sikerült ellensúlyoznia az embargó kedvezőtlen hatásait.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Magyarország sikeresen ellensúlyozta új piacok felkutatásával a magyar agrár- és élelmiszeripari termékekre is vonatkozó, másfél éve bevezetett orosz embargót - érvelt Budai Gyula az MTI-nek. Magyarország már az orosz embargó elrendelése - 2014 szeptembere  - után szélesítette agrárkereskedelmi kapcsolatait a nyugat-balkáni országokkal, a dél- kelet-ázsiai és a távol-keleti államokkal, valamint Kínával.

Gyenge kompenzációs intézkedések

A miniszteri biztos szerint az elmúlt másfél év rávilágított arra, hogy Európa számára nagyon fontos az orosz piac. Az EU embargós politikája - tette hozzá - rendkívül nagy károkat okozott az uniós agrártermelőknek, mert nem értek el kellő hatást azok a kompenzációs intézkedések, amelyek az uniós árukat sújtó orosz beviteli korlátozásokat lettek volna hivatottak ellensúlyozni. Ezért az unió nagy agrártermelői egységesen egyre hangosabban követelik az embargós politika megszüntetését.

Amennyiben a kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó minszki megállapodást betartják a felek, úgy az uniós árukat sújtó orosz embargó még az idén, jó esetben 2016 első fél évében megszűnhet - jelentette ki Budai Gyula. Ezt a folyamatot siettetheti, hogy Oroszország ez év januárjától beviteli korlátozás alá vonta az ukrán mezőgazdasági cikkeket. A miniszteri biztos szerint 2014-ben mintegy 80 millió euró, 2015-ben pedig ennek az összegnek mintegy a duplája volt a magyar agrár- és élelmiszeripari exportőrök kára az orosz embargó miatt.

Mely cégek szállíthatnak?

Az Orosz Föderáció Állat- és Növényegészségügyi Szövetségi Felügyelete legutóbb a múlt év áprilisának végén ellenőrzött magyar húsipari cégeket. Ennek nyomán jelenleg 5 magyar cég továbbra is szállíthatja termékeit Oroszországba. Ezek közé tartozik a Gallicoop Zrt., a Sága Food Kft., a Wasim Sajt Kft., az Aliment Kft., a Szegedi Paprika Fűszer és Konzervgyártó Zrt. Emellett az orosz állat- és növényegészségügyi hatóság három cég esetében feloldotta a korábban bevezetett ideiglenes korlátozásokat. Ezek a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. alsómocsoládi gyáregysége, a Pannontej Zrt. valamint a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. Fenntartotta továbbá a tavaly tavaszi audit során tapasztalt hiányosságok miatt 5 cég esetében a korábban bevezetett ideiglenes korlátozásokat, és ezt további két vállalat esetében is bevezette.

A magyar cégek közül volt olyan, amelyik nem veszített, hanem inkább nyert az embargó bevezetésével - vélte Budai Gyula. Ezek közül a vállalatok közül a vetőmagtermelő cégeket valamint egyes konzervipar üzemeket említett meg. A mennyiben az orosz embargó megszűnik, a biztos szerint a magyar sertéslétszámot belátható időn belül növelni kell, hogy az oroszországi igények kielégíthetők legyenek magyar húsipari termékekkel

Nálunk tanult a helyi elit

A tapasztalatok szerint Dél-Koreában, Japánban és Szingapúrban is keresik a magyar sertéshúst, és főként a mangalicatermékeket lehet jól értékesíteni. Nemrégiben a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. helyi irodáinak megnyitásakor Vietnámban, Hanoiban és Ho Si Minh-városban valamint Kambodzsában Phnom Penh-ben is jelentős érdeklődés mutatkozott a magyar élelmiszerek és agrártermékek iránt. Budai Gyula szerint ezekben az országokban a magyar termékek piacra jutását az is segítheti, hogy a helyi elit tagjai közül korábban többen Magyarországon tanultak. A szóban forgó piaci expanzió része lesz az a közeljövőben sorra kerülő tokiói rendezvény is, ahol ugyancsak a magyar agrár- és élelmiszeripari termékeket vonultatja fel a nemzeti kereskedőház.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?