2022. augusztus 15. hétfő Mária

Szijjártó elárulta: ezért nem árthat nekünk a CETA

agrarszektor.hu
Kezelte az Európai Bizottság a "magyar érzékenységeket" a Kanada és az unió között szabadkereskedelmi egyezményben (CETA) - jelentette ki a parlamentben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ilyen a GMO-mentesség, a tojás, a baromfihús, a csemegekukorica, a téliszalámi és a tokaji ügye.

Egyre bővül a világban a szabadkereskedelmi megállapodások rendszere, ezért a versenyképesség romlásához vezet, ha Európa ebből a folyamatból kimarad - hangsúlyozta a parlamentben Szijjártó Péter, aki Schmuck Erzsébet LMP-s frakcióvezető napirend előtti felszólalására reagált. Schmuck Erzsébet szerint az Országgyűlésnek és a kormánynak nemet kellene mondania a CETA-ra, mert az nem a magyar állampolgárok, hanem a külföldi nagyvállalatok érdekeit szolgálja.

Szijjártó Péter szerint jelenleg az EU versenyhátrányban van a kanadai piacon, ami a CETA aláírásával tud megszűnni. A CETA - tette hozzá - nem veszélyezteti semmilyen módon a GMO-mentességünket, és a tárgyalások során a "magyar érzékenységeket kezelte" az Európai Bizottság. Így a baromfihús és a tojás kikerült a liberalizáció hatálya alól, a csemegekukorica esetében a vámok megmaradnak, illetve a téliszalámi és tokaji eredetmegjelölés védett marad.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?