Egérürülék miatt kellett bezárni a reform tésztaüzemet (videó)

agrarszektor.hu
Lejárt alapanyagokkal is dolgozott az a reform termékeket előállító tésztaüzem, ahol szeptember végén tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. A feltárt hibák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését és több mint 1500 kg alapanyag, illetve gluténmentes száraztészta forgalomból történő kivonását rendelte el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Számos hibát tártak fel egy Pest megyei vállalkozás tésztaüzemében. A NÉBIH tájékoztatása szerint zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, míg a bontott alapanyagok mellett festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak. A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt úgynevezett matricákat az udvaron mosták, egy kerti csapra csatlakoztatott nagynyomású tisztítógéppel.

Az alapanyagraktárban nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt minőség megőrzési idejű terméket találtak az ellenőrök. A tápióka keményítő csomagolásán például még a termék pontos neve sem szerepelt.

Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.

A szakemberek a helyszínen lejárt minőségmegőrzési idejű, jelöletlen, illetve nem nyomon követhető alapanyagokat is találtak. A hatóság több mint 1500 kg alapanyag, illetve késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el. A vállalkozás három cégnek végzett bérgyártást. A további esetlegesen érintett forgalmazók és termékek vizsgálata folyamatban van.

A súlyos higiéniai problémák miatt a NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A tevékenység folytatásának feltétele, hogy elvégezzék a takarítást, fertőtlenítést, tisztasági festést és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőrizni fog.

A NÉBIH ezt a videót készítette az ellenőrzésről.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?