Agyonnyomhatnak bennünket is a hatalmas gabonahegyek

agrarszektor.hu
A világban tapasztalható gabonadömping tartósan lenyomja a felvásárlási árakat, de a tejtermelők sem számíthatnak túl sok jóra, hiszen a nyerstej ára - a közelmúltban tapasztalható emelkedés ellenére - aligha fogja újra átlépni a 100 Ft-os lélektani határt - hangzott el a Portfolio és az agrárszektor.hu által rendezett Agrárgazdasági Szakmai Napok kecskeméti állomásán. Válság sújtja a kertészeti ágazatot is, ahol már a betakarításhoz szükséges élőmunkaerő sem áll rendelkezésre.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Hungrana Kft. 30%-os országos betakarítottság mellett úgy kalkulál, hogy idén 8,3-8,5 millió tonna kukorica várható Magyarországon, ami rekordközeli termést jelent - közölte előadásában Fisli Csaba alapanyag beszerzés vezető.

Mivel globálisan ugyanez a trend figyelhető meg, az árakra minden bizonnyal negatívan hat majd, hogy jelentős fordulókészletek vannak a világban, a hazai piacon pedig ezt még tetézhetik a várható tárolási problémák, hiszen a raktárak már most tele vannak búzával és napraforgóval.

Az évente 1,1-1,2 millió tonna kukoricát feldolgozó Hungrana idén körülbelül 1000 partnerrel szerződik a nedves és száraz alapanyag biztosítása érdekében. Az egyetlen munkanapon akár 180-200 kamiont is fogadó, szabadegyházi központú vállalat a kukoricát a magyar szabvány szerint vásárolja, maximum 28%-os víztartalommal, amelynél a fizetősúlyt a 14,5%-os nedvességtartalomhoz mérten állapítják meg, ugyanakkor érésgyorsítóval kezelt, deszikkált terményt nem tudnak átvenni. A Hungrana ugyanakkor jelentős fejlesztéseket hajtott végre a partnerek még jobb kiszolgálása érdekében, a szárított kukoricánál például bevezette az időkapus ütemezést, amitől gördülékenyebbé váltak a munkafolyamatok. Fontos változás, hogy immár a közvetlen telephelyi átvétel is megvalósítható, így a termelők mentesülnek a szállítási problémáktól. A partnerekkel tulajdon-átruházás alapján is le tudják bonyolítani a fizetést, ami azt jelenti, hogy már a kiadás/átvétel előtt rendezik a számlát a gazdákkal, vagyis onnantól fogva jogilag már a Hungrana áruját tárolják a telephelyek.

Fórián Zoltán, a Takarékbank vezető agrárszakértője

A gabonapiaci kihívásokról szóló kerekasztal-beszélgetést levezető Fórián Zoltán szintén a rekordszintű termésre hívta fel a hallgatóság figyelmét, amely révén a termelés immár évek óta fölötte van a felhasználásnak, és ez a készletek felhalmozódásához vezet. A Takarékbank Agrár Központ vezető agrárszakértője emiatt elsőként azt az elgondolkodtató kérdést tette fel beszélgetőtársainak, vajon meddig érdemes még folytatni a gabonatermesztést a lefelé tendáló árakat figyelembe véve. Fisli Csaba úgy vélte, hogy a nyomott árak ellenére továbbra is jövedelmező lehet kukoricával foglalkozni (a Hungranát ez érinti a legjobban), hiszen Fejér megyében például idén nem volt olyan terület, amely hektáronként 10 tonna alatt teljesített. A hatékonyság növelése ugyanakkor továbbra is fontos, és az árut is célszerű nem egyszerre, hanem 2-3 részletben piacra dobni, mert úgy biztosan megfelelőbb átalagárat alakíthat ki vele a gazdálkodó.

Ezzel némileg szembehelyezkedve a piac rendkívüli ingadozóságát és a tárolási kapacitások hiányát emelte ki Bea Franciska, a Franciska Termény Input Kft. és az Input Globál Kft. ügyvezetője, valamint azt, hogy jelenleg is csupán 2-3 ezer forint az árkülönbség a malmi és a takarmánybúzák között, és így nehéz rávenni a termelőket, hogy a magasabb minőség felé forduljanak. Szerinte növelni kellene a hazai feldolgozó-kapacitást, illetve fontos volna integrációban összefogni a kisebb termelőket, mert ezek a lépések mind a kiszámíthatóbb piac felé vinnének bennünket.

A Takarékbank Agrár Központ már évekkel ezelőtt figyelmeztetett mindenkit arra, hogy 2014 elején esni fognak a tejpiaci árak, viszont 2016 őszétől újra növekedés várható - idézte fel Fórián Zoltán. Mindezt a globális folyamatokból lehetett kikövetkeztetni: előbb a rohamosan emelkedő kínai fogyasztás húzta felfelé az árakat, ám amikor bekövetkezett a megtorpanás (és mindez az orosz embargóval társult), megindult a törvényszerű esés, és a világpiac tartós túlkínálatba került. A mostani emelkedés annak köszönhető, hogy a távol-keleti készletek kifogytak, így újra megindultak a vásárlások, ám Fórián Zoltán szerint ez a kedvező tendencia legfeljebb másfél évig fog tartani, és a nyerstej ára nem fogja túllépni a 100 forintos lélektani határt.

Hat évtizedes fennállása során a takarékszektornak mindig is a mezőgazdasági termelők voltak a legtermészetesebb szövetségesei - emelte ki Szűcs Sándor, a Fókusz Takarék értékesítési igazgató-helyettese. Nemcsak a saját pénzintézete nevében tartotta meg előadását, hanem az országos hálózattá szervezett egész TakarékPontot képviselve, amely hazánkban a második legnagyobb mérlegfőösszegű pénzügyi csoportnak számít. Egyre jelentősebb szerepet vállalnak agráriumban, amit az is mutat, hogy partnereik 73%-a agrártevékenységet folytató vállalkozó vagy őstermelő. Az értékesítési igazgató-helyettes úgy látja, hogy ügyfeleik (akik zömmel a mikro-, kis- és középvállalkozói szektorból kerülnek ki) jelentős része a túlzott bürokratikus kihívások miatt egyszerűen fél pályázatokon elindulni, pedig ezzel lényegében a versenyképességükről mondanak le. A takarékok szívesen nyújtanak segítséget partnereiknek az adminisztrációs nehézségek leküzdésében, az önerő vagy áthidaló hitel biztosításában, illetve az olyan pénzügyi problémák megoldásában, amelyek egy földvásárlási kényszer, a devizaárfolyamok kiszámíthatatlansága, esetleg a tőketartalékolási veszteség felmerülése következtében lépnek fel.

A kertészeti ágazat számára elérhető kiírásokról, fejlesztési lehetőségekről szóló kerekasztal-beszélgetésen Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke szóvá tette, hogy a pályázatok lassan haladnak, jelenleg is csak a sokadik hiánypótlások zajlanak. Ez könnyen a jelentkezők kedvét szegheti, amit jól mutat, hogy az ültetvénytelepítéseknél például még messze nem merítették ki a rendelkezésre álló keretet. Héjjas Gábor helyi termelő, a Héjjas Farm vezetője úgy véli, az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a korábbi 3 éves megvalósítási időszakot 2 évre csökkentették, és ez igencsak megnehezíti a beruházások sikeres végrehajtását. Bea Franciska rámutatott, hogy a termelők nemcsak a pályázati eredményekre várnak, de közben az önerőt is "parkolópályán" tartják, így az nem képes jövedelmet termelni. Ágoston Béla, az Univer Agro Kft. ügyvezető igazgatója pedig az ágazat talán legégetőbb problémájával, a krónikus munkaerőhiánnyal foglalkozott hozzászólásában. A kertészetre bénítólag ható jelenség miatt szerinte azoknak a pályázatoknak volna most leginkább létjogosultságuk, amelyek az élőmunkaerő kiváltását célozzák.

A vállalatok energiahatékonyságának javításáról és a költségcsökkentési lehetőségekről tartott előadást Göbl Erik, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. kkv-szegmens szakértője. Partnereik elégedettségének növelését célozza, hogy négy éve már a kkv-knál is bevezették a kiemelt ügyfél-kiszolgálási rendszert. A leggyorsabb előrelépést a megújuló energiák felhasználása terén várják hazánkban, már csak azon európai uniós vállalásunk miatt is, amely szerint 2020-ra az előállított villamos energia 20%-át ilyen forrásokból kell biztosítanunk. Jelenleg 9%-on áll ez az érték, az elkövetkező években tehát nagy boom előtt áll a piac, valamint komoly támogatási források is várhatók. A lakosság és a vállalkozói szektor számára is elérhető E.ON Solar napelemes rendszerek ebben alighanem fontos szerepet játszanak majd. Leglátványosabb részük az egyre több tetőn felbukkanó napcellák (napelemek), legkecsegtetőbb elemük pedig a két irányba mérő villanyórák, hiszen sokak számára vonzó lehet, hogy immár nemcsak fogyasztóként használhatják a hálózatot, de a visszatáplálható energiatöbbletük révén termelőként is. A napelemes rendszerek ma már nem luxustermékek - hangsúlyozta Göbl Erik, ráadásul 8-10 esztendő alatt megtérülhet az áruk, miközben az E.ON 20 éves garanciát ad rájuk, és vállalja a teljes ügyintézést, kiépítést.

Bács-Kiskun megyei cégtükörrel jelentkezett Ézsiás Tünde, az Opten Kft. key account managere. A gazdálkodó szervezetek döntés-előkészítését segítő információkat kínáló fővárosi cég kimutatásai szerint Magyarországon jelenleg 450-460 ezer rendben működő vállalkozás található. Bár a csúcsot jelentő 2014-es esztendő óta csökken a megszűnő cégek száma, óránként még így is átlagosan 5 cég szünteti be tevékenységét hazánkban. Az Opten szolgáltatásai közt újdonságot jelent a címkapcsolati háló, amely révén immár a vállalkozások hátterében lévő családi viszonyok is feltérképezhetők, illetve a rendszer automatikus figyelmezteti a felhasználót, ha egy címen 50-nél több bejegyzett cég működik. Tapasztalatok szerint ugyanis az ilyen vállalkozások esetében 8-szor nagyobb a csőd előfordulásának veszélye. Ézsiás Tünde szerint nemcsak az új partnerek és versenytársak monitorozása ajánlott, de a régiek nyomon követése is, az online partnerfigyelő rendszerük pedig e-mailben rögtön jelzi a szolgáltatást igénybe vevőknek, ha bármiféle változás történt a partnerük státuszában, így előre fel tudnak készülni az esetleges kellemetlenségekre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?