Hamis címkéket tettek az '56-os tokaji aszúkra

agrarszektor.hu
Az 1956-os évjáratú tokaji aszúkat '57-es évjáratúnak tüntették fel, mert az akkori hatalom "nem szerette ezt az évszámot". Az idén 150 palack '56-os évjáratú bort újrapalackoztak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az 1956-os évjáratú tokaji aszú a 20. század borainak kiemelkedő évjáratai közé tartozik, de mivel az akkori hatalom "nem szerette ezt az évszámot", az év borai '57-esként lettek címkézve, és ez csak a rendszerváltozáskor került nyilvánosságra - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Utalt arra, hogy idén októberben 150 palack, '56-os évjáratú bort újrapalackoztak és újracímkéztek.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A nemzeti borvagyonban 1865-től találhatóak borkülönlegességek, amelyek állagának megóvása a következő esztendők egyik nagy feladata - emelte ki Kiss Eliza miniszteri biztos. Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke arról adott tájékoztatást, hogy szigorúan steril, laboratóriumi körülmények között került sor az újrapalackozott borok kiválasztására. Miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevizsgálta a kiválasztott tételeket, egy héttel az előszűrés után ült neki a bizottság öt tagja a palackok egyenkénti kóstolásának. A kóstoláson megfelelt tételeket helyben, Tokaj-Hegyalján újra szűrték, palackozták, dugózták és címkézték.

Annak ellenére, hogy 60 éves borról van szó, az egyes palackok között minimális eltérések voltak, és minden elképzelésüket felülmúlta, hogy a tételek 90 százaléka tisztának bizonyult a vizsgálatkor - fogalmazott Horkay András. Az újrapalackozás pedig arra predesztinálja ezeket a tételeket, hogy a következő 25-30 évben sem kell majd hozzájuk nyúlni, minőségromlás nélkül - fogalmazott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?