Megfejtették, mi az igazi gyümölcspálinka titka

agrarszektor.hu
Tudatosan lehet alakítani a gyümölcspálinkák összetételét a lepárlási paraméterek változtatásával, így a gyümölcskarakter intenzívebben jelenik meg. Ennek következtében sokkal finomabb pálinkát lehet főzni, ráadásul a metanol-tartalom is csökkenthető. Ehhez arra kell ügyelni, hogy a lepárlást ne túl erőteljes részleges kondenzációval (lehűtéssel) végezzük.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A gyümölcspárlatok lepárlási paramétereinek vizsgálatakor megállapították, hogy lepárláskor az egyes komponensek tipikus lepárlási jelleggörbéknek megfelelően kerülnek át a párlatba - írja a laboratorium.hu. Ez azt jelenti, hogy a komponensek jól csoportosíthatók annak alapján, hogy az előpárlati, középpárlati és utópárlati szakaszban milyen mértékben dúsulnak.

A témában a WESSLING Hungary Kft. végzett kutatást. Különböző gyümölcsfajok (alma, körte, meggy, kajszibarack és szilva) jellemző illékony komponenseit vizsgálták, és összességében 75-80 vegyületre koncentráltak.

Az eredmények szerint egyértelmű összefüggés van a lepárlás során alkalmazott részleges kondenzáció (lehűtés), vagyis az úgynevezett deflegmációs mérték változása és a lepárláskor a gőzfázisból a párlatba kerülő illékony komponensek relatív illékonyságának változása között. Kiderült, hogy a lepárlási paraméterek változtatásával tudatosan lehet alakítani a párlat összetételét, így a gyümölcskarakter intenzívebben jeleníthető meg.

Emellett azt is kiderítették, hogy alacsonyabb mértékű deflegmációval a termék metanol-koncentrációja is alacsonyabb lett. Igaz, a középpárlatra vetített alkoholkihozatal ugyancsak kissé alacsonyabbnak bizonyult, mintha erőteljesebb deflegmációt alkalmaztak volna.

A kutatás tehát azt állapította meg, hogy a gyümölcscefre-alapanyagból illatosabb, ízesebb termék állítható elő, ha nem túlzottan erőteljes deflegmációval történik a lepárlás. Mindez jelentősen növelheti a pálinkák minőségét, illetve a párlat gasztronómiai élményét is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. november 3. 13:27