Kirobbant a tejháború: feljelentések a Tesco és az Auchan miatt

Bejelentést tett a magyar hatóságoknál és Brüsszelben is a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), mert az áruházláncok ismét irreális árakon értékesítik a szlovák és a cseh UHT tejeket a magyar piacon. A TT szerint az olcsó import mögött áfacsalások állhatnak, vagy olyan termékek érkeznek a hazai boltokba, amelyeket tejpor felhígításával állítottak elő.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ismét akciózni kezdtek egyes üzletláncok a hazai piacon a külföldi - elsősorban cseh és szlovák származású - ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejekkel. A napokban az Auchan hirdetett akciót, amelyben 179 forint helyett literenként 159 forintért kínálja a 1,5 százalékos, Agro Tami nevű szlovák terméket. Az Auchan 11 százalékos árcsökkentést takaró akciója óriásplakátokon is megjelent.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a közelmúltban bejelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és az illetékes brüsszeli szervezeteknél is amiatt, hogy az Agro Tami irreálisan olcsón jelenik meg a magyar piacon - mondta az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a terméktanács elnöke. A TT tapasztalatai szerint a nyomott árú külföldi UHT-tejeket elsősorban a Tesco és az Auchan hozza a magyar piacra, de a magyar tulajdonú üzletláncok franchise tagjai is importálnak olcsó UHT-tejeket.

A hazai előállítású UHT-tejek ma literenként 190-300 forintos áron szerepelnek a kiskereskedelmi forgalomban, és a terméktanács szerint a külföldi tejek sem lehetnének sokkal olcsóbbak, mivel a tejárak minden európai országban emelkednek. Ezért - tette hozzá az elnök - az irreálisan olcsó import mögött továbbra is áfacsalások állhatnak, vagy a behozott termékek nem a normálisnak tekinthető, megszokott tejalapanyagból, hanem sovány tejpor felhígításával készülhettek, mivel ez utóbbi ára csökkent a nemzetközi piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03