Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.
Nevezzen szeptember 15-ig!
Előnyös lehet a vízhasznosító horgászegyesületek számára is, hogy január elsejétől 27 helyett 5 százalékos áfa lépett életbe a halágazatban - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. A haltermelő vállalkozások ugyanis továbbadják az áfa mérséklést, és most 20 százalékkal csökkentették a bruttó telephelyi halárakat. Így a horgászegyesületek a tavalyinál akár 20 százalékkal olcsóbban juthatnak a telepíteni kívánt halakhoz.
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1515483780-0.jpg)
Lévai Ferenc tájékoztatása szerint több horgászegyesület tavaly novemberben már azért nem vásárolt horgászhalat, mert számolt azzal, hogy az áfa csökkentés nyomán a tavaszi telepítésekhez szükséges állományokat alacsonyabb árakon szerezheti be. A múlt évben a vízhasznosítók telepítési céllal 3000-3500 tonna halat vettek, az idén pedig az adómérséklés miatt ugyanakkora összegért akár 700 tonnával több halat kaphatnak, vagyis telepítéseik ennyivel nőhetnek.
A haltermelők januártól nem csak a horgászegyesületeknek, hanem a kereskedőknek is 20 százalékkal olcsóbban adják a halat - tette hozzá a szóvivő. Szerinte hosszabb távon a hal mintegy 15 százalékkal lehet majd olcsóbb az üzletekben, ha a kereskedelem is "kellő mértéktartást tanúsít" az árakkal szemben.
Az áfa csökkentéstől a haltermelő vállalkozások azt is remélik, hogy adminisztrációs terheik csökkennek. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) is kevesebbet ellenőrizhet az ágazatban, mivel az 5 százalékos áfa jóval kevésbé csábíthat az adócsalásokra a 27 százalékos kulcshoz képest. Ez a haltermelési szektor kifehéredéséhez vezethet, és a haltermékek nyomon követhetősége "a tótól a tányérig" javulhat - állapította meg Lévai Ferenc.