Drágulhatnak az ásványvizek Magyarországon

agrarszektor.hu
Mintegy 5 százalékkal több ásványvíz fogyott Magyarországon 2018 első négy hónapjában, a gyártók pedig több mint 20 milliárd forinttal nagyobb értékben adtak el ásványvizet az előző év azonos időszakához képes. Ugyanakkor a folyamatosan emelkedő kőolajár és az euró erősödése jelentősen drágíthatja az ásványvizeket, mert egyre jobban nő a PET-palackok ára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kedvezőtlenül hatnak a világpiaci trendek az ásványvízágazatra, mivel az egyre emelkedő kőolajárak jelentősen növelik a csomagolóanyagok, azaz a PET-palackok árát - írja közleményében a lajosmizsei Magyarvíz Kft. Eddig egy átlagos palackhoz szükséges alapanyag 1000 euró volt tonnánként, jelenleg azonban 1360 eurót kell fizetni érte, ez pedig azért különösen fontos tényező, mert az ásványvizek árát leginkább a csomagolóanyag befolyásolja. A másik drágulási ok az euró erősödése a forinttal szemben, amely szintén emeli a külföldről származó alapanyagok árát.

E tényezők a közlemény szerint drasztikus önköltség-emelkedést hozhatnak, amelyre az ágazatnak előbb-utóbb reagálnia kell. A helyzetet azonban az is bonyolítja, hogy a boltok, illetve a vásárlók ásványvíz igénye jelenleg magasabb, mint a hazai gyártók kapacitása.

Az idén április végéig a hazai piacon összesen 332 millió liter ásványvizet értékesítettek, és ez 222 millió palackot jelentett. A növekedés literben kifijezve 5 százalékos, darabszámban 6,6 százalékos volt. A Nielsen piackutató felmérése szerint a hazai piacon április végéig 208,5 milliárd forint értékben adtak el a gyártók ásványvizet, míg tavaly az első négy hónapban ez csak 187,7 milliárd forintot tett ki. Az értékbeli növekedés nagyobb volt, mint a literben vagy darabban számított változás.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58