Durvul a válság: beszakadhat az étkezési alma ára is

agrarszektor.hu
"Beszakadni látszik" az étkezési alma ára is gazdaköri információk szerint, így kiteljesedhet az ipari almánál tapasztalt felvásárlási-piaci válság. A gazdák saját almafeldolgozót akarnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az áruházakban 400 forint körül van az étkezési alma kilónkénti ára, míg a termelőknél a gyümölcs most mindössze 70 forintba kerül - fogalmazott az M1 csatornán Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Korábban a gazdáknak az étkezési almáért kilónként 130 forintot fizettek, így az elnök szerint nemcsak az ipari, hanem az étkezési alma ára is "beszakadni látszik". 

A közelmúltban a Magosz közleményben ismertette álláspontját, szerintük ugyanis méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az, hogy kirívóan alacsony az ipari alma felvásárlási ára, mivel a 13 forintos mai kilónkénti ár az önköltséget sem fedezi. Ahogy az agrárszektor.hu is megírta, Nagy István agrárminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a felvásárlók ki akarják használni idén az almatermelő gazdákat, mert a tárcavezető szerint a feltűnően alacsony felvásárlási árat semmi sem indokolja.

A gazdák tárgyalásokat folytattak a legnagyobb almafelvásárlónak számító Austria Juice (AJ) Kft.-vel, amely két forinttal emelte volna az ipari alma átvételi árát, ezt azonban a termelők Jakab István szerint továbbra is elfogadhatatlannak tartják. Mint ismert, a gazdák tiltakozásul az elmúlt napokban az AJ telephelyeinél több demonstrációt is tartottak.

A gazdaköri elnök szerint a megoldást az jelenthetné, ha a termelők rendelkezésére állna egy saját tulajdonú gyümölcsfeldolgozó üzem, így befolyásolhatnák az árakat. A beruházás előkészítését már meg is kezdték - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?