Top-6 rizikófaktor, ami minden gazdát aggaszt Magyarországon

agrarszektor.hu
"Az éghajlatváltozás, a geopolitikai válságok, az internetes bűnözés és a világgazdasági feszültségek párhuzamosan növelik a kockázatokat" - hangzott el az idei Világgazdasági Fórumon. Január 22. és 25. között a svájci Davosban tanácskoznak a Föld sorsáról. A világot érintő kockázatok a mezőgazdaságra is érvényesek, de vannak speciális - talán nagyobb - problémái is az ágazatnak. Ezeket is sorra vesszük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Világgazdasági Fórum egyes régiókat, illetve az egész világot felölelő tanulmányai sok gazdaságpolitikai vitában és elemzésben szolgálnak viszonyítási pontként. Az alapítványi formában működő szervezetet 1971-ben hozták létre Genfben, felügyeletét a svájci szövetségi kormány látja el. A Világgazdasági Fórum szervezete nem kötődik nemzeti vagy politikai érdekcsoportokhoz. A fórum leghíresebb kiadványa a Globális versenyképességi jelentés, amely az egyes nemzetgazdaságok versenyképességét értékeli a világpiacon. Idén a 3 ezer résztvevő között 65 állam első embere vesz részt a találkozón, de nincs jelen Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, valamint Theresa May brit miniszterelnök. Angela Merkel német kancellár viszont eljött. Kínát csak az alelnöke képviseli.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
A Fórum szakértői idén először teszik az éghajlatváltozást a világot fenyegető három legnagyobb kockázat közé, ide sorolva az időjárási szélsőségeket, a természeti katasztrófákat és azt, hogy kudarcot vallanak a törekvések az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére.

Vajon ugyanezek a tényezők veszélyeztetik a mezőgazdaságot is?

Természetesen van átfedés a világ egészét és speciálisan az élelmiszertermelést érintő kockázatok között. Az aggodalomra okot adó jelenségek egy része világméretű probléma, míg más része lokálisabb, vannak köztük a távoli jövőt érintő és már most fenyegető veszélyek is. Az agrárszektor.hu tapasztalatai szerint ezek miatt aggódnak a leginkább az agráriumban:

1. Éghajlatváltozás, vízhiány

A hőmérséklet és a csapadék szélsőséges eloszlása kihat a vetés időpontjára, a tenyészidő hosszára, a bevetett növényvédő szerek és tápanyagok mennyiségére és hatásfokára, a termésmennyiségre és -minőségre, a szárítási igényre. Egyszóval döntő a végeredmény szempontjából. A csapadék érkezésének időpontja legalább ilyen fontos, ennek kockázatát célszerű lenne mesterséges vízpótlással tompítani. Az öntözés szükségességéről itt írtunk.

2. Birtokkoncentráció

A föld alapvető és korlátos termelőeszköz. A birtokpolitikai célkitűzések ellenére a helyi tapasztalat az, hogy a "nagyok még nagyobbak" lesznek, a reálisan megszerezhető földterület pedig csökken, ami a versenyképességet is meghatározhatja. Az európai üzemméretekről itt írtunk, a haza földhasználat koncentrálódásáról pedig itt.

3. A támogatások csökkenése

A gazdálkodás eredményessége erősen függ a támogatásoktól. Magyarországon egy átlagüzem jövedelmének több mint felét a különféle dotációk teszik ki, amelyekben a hazai források részaránya 25-30 százalékot képvisel. Nem csoda, ha az uniós támogatások kurtítása erősen aggasztja a gazdálkodókat. Az európai gazdák jövedelmét kitevő támogatási hányadról itt írtunk.

4. A fogyasztók manipulásáa és ennek hatása az agrárpolitikára

Az agrárpolitika a támogatásokon és az ezekhez kapcsolódó termelési előírásokon keresztül erősen belenyúl a szakmai kérdésekbe. Az intézkedések hátterében jellemzően a fogyasztók akarata áll, akik egyre kevesebb információval rendelkeznek a termelés mikéntjéről. A szektor valamennyi szereplőjének  - termelőnek, inputanyag-gyártónak és a szakmédiának is - feladata  a termelés célkitűzéseit és pénzügyi realitásait megértetni a fogyasztókkal. Ugyanebbe a csoportba sorolható a génszerkesztés kérdése is.

5. Munkaerőhiány és gépesítési kényszer

Nemcsak szakemberből, de betanított munkásból is egyre kevesebb van az agráriumban, ami már komolyan veszélyezteti egyes kultúrák és haszonállatfajok jövőjét, másrészről erőteljes gépvásárlásra kényszeríti a gazdákat. A problémát részben beruházási támogatásokkal, részben a foglalkoztatás jutalmazásával igyekeznek megoldani egész Európában. 2021-től várhatóan a területalapú támogatásban is megjelenik a foglalkoztatási szempont, amiről itt írtunk.

6. Piaci kockázatok, vámháború

Noha közvetlenül érezzük a bőrünkön, a mindennapokban nem feltétlenül elsőként jut eszünkbe, talán azért, mert tehetetlennek érezzük magunkat egy ilyen globális hatással szemben. Lehetséges védekezési módok: információgyűjtés, tároló és feldolgozó kapacitások kiépítése (itt írtunk a pályázatról), határidős tőzsdei ügylet, kiegészítő biztosítások keresése, tőketartalékolás.

Természetesen ezer más fontos hatás éri még az ágazatot, ilyen a termőföld és a víz minőségének romlása, a beporzó rovarok csökkenése, a digitalizáció tempója, a multicégek megerősödése vagy a bürokrácia elburjánzása. Csak az a kérdés, ki milyeket éli meg súlyosabb tehernek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?