2023. március 25. szombat Irén, Írisz

Nem titok többé - 1800 hasznos baktériumtörzset tesz közkinccsé a Danone

agrarszektor.hu
Az első joghurtja elkészítésének 100. évfordulóját ünneplő Danone a hónap elején bejelentette, hogy kutatási célokra megnyitja 1800 hasznos törzsből álló baktériumgyűjteményét. A gyűjtemény a Pasteur Intézetben őrzött 193 tejsav- és bifidobaktérium fermentációs törzset és a Danone a Párizs-Saclay Kutatási és Innovációs Központjában tartott több mint 1600 törzset foglalja magában. A törzsek a szabadon elérhetők lesznek a kutatók számára, így osztva meg a Danone alapítójának örökségét a világgal.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Danone a bejelentés révén kívánja kifejezni elkötelezettségét a nyílt tudomány előmozdítása, az ismeretek megosztása és fejlesztése iránt. A kezdeményezés emellett hozzájárul a Danone 2030-ig megfogalmazott céljai megvalósításához, és mindenekelőtt ahhoz, hogy a vállalat partnereivel együtt előmozdítsa a táplálkozás jelenleg is zajló forradalmi változásait. A bejelentést üdvözölte a Pasteur Intézet, a Louis Pasteur által 1887-ben létrehozott, nemzetközileg elismert kutatóközpont.

A tejsav- és bifidobaktériumok olyan speciális baktériumok, amelyek elsősorban joghurtok és egyéb erjesztett tejtermékek előállítására használhatók. Ugyanakkor számos további felhasználási lehetőséggel is rendelkezhetnek mind az élelmiszeriparon belüli, mind azon kívüli alkalmazások terén. Ezek, a sokesetben még nem kellően megvizsgált lehetőségek segíthetnek egy sor egészségügyi, társadalmi és környezeti kihívás kezelésében a táplálkozás, az egészség és a fenntarthatóság terén.

Az első Danone joghurtot 1919-ben Barcelonában készítette Isaac Carasso, akit Ilja Mecsnyikov immunológus a fermentált termékek egészséges bélműködésben és az általános egészségben játszott szerepéről szóló tanulmánya ihletett meg. A termékét kisfia, Daniel családon belüli beceneve nyomán Danone-nak nevezte el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?