Ezért drágább most a tej

agrarszektor.hu
A globális tejpiac meghatározó szereplője Kína, a világ egyik legnagyobb tejtermék importőreként jelentős hatással bír az Európai Unió és globális versenytársai tejtermék-kereskedelmére - írja piaci helyzetelemzésében a Tej Terméktanács. Márpedig Kína több tejet és tejterméket igényel Európából is, mióta kitört a vámháború közte és Amerika között. Ennek nyomait a hazai árakon is látjuk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Kína-USA kereskedelmi háború következtében 2019 első nyolc hónapja alatt csaknem felére esett vissza az USA-ból Kínába importált összes tejtermék mennyisége előző év azonos időszakához képest. A rendelkezésre álló adatok alapján a kereskedelmi konfliktus nyertese Ausztrália és Új-Zéland, amelyek összes tejtermékexportja mindegy negyedével növekedett Kína irányába, míg az EU exportnövekménye is a 20%-ot közelíti.

Az uniós tagországok kínai exportját vizsgálva Németország, Írország és Lengyelország profitált a leginkább, ezen tagállamok voltak képesek a legnagyobb arányban megnövelni a Kínába irányuló tejtermék exportjukat. Az egyes tejtermékeket külön vizsgálva, Kína az USA-ból származó tejporimportját szinte teljes mértékben megszüntette, és Ausztráliából, illetve Új-Zélandról pótolta a mennyiségeket. Ugyancsak jelentősen, csaknem 50%-kal csökkent a sajt USA-ból származó importja, amelynek ellensúlyozására Új-Zéland mellett az EU-s (Hollandia, Németország, UK) export is nagymértékben növekedett. Vajnál csökkent 2019/2018 viszonylatában az új-zélandi import, míg a növekedés leginkább az EU tagállamait érinti. A tej esetében 2019. év összességében valamennyi relációban növekedést mutat, az egyedüli kivétel a top-10 importőr közül Franciaország, ahonnan csökkent az import. (Forrás: Clal)

A hazai felvásárlási ár az augusztusi 1,5% növekedést követően szeptemberben további 2%-kal javult és elérte a 100,48 Ft/kg--ot. A kiviteli ár az előző hónap visszaesése után szintén emelkedett, 6%-ot javulva már 112,20 Ft/kg. A két ár közötti különbözet több mint 10%. A szeptemberi kiviteli ár gyakorlatilag megegyezik a 2018. évivel, míg a felvásárlási ár egy év alatt 8%-ot javult. Mind a felvásárolt, mind a kivitt mennyiség növekedett 2018. évhez képest, a kiviteli arány 10%. 2019. I-IX. hónapjának felvásárlása 1%-kal elmarad, kivitele 12%-kal meghaladja a 2018. évi mennyiségeket. (Forrás: AKI)

Az EU-28 átlagára szeptemberben, immár harmadik hónapja nem mutat csökkenést, havi 0,3-0,4%-os emelkedéssel stabilan a 33,5-33,8 eurocent/kg árszinten mozog. A szeptemberi átlagár ugyanakkor az egy évvel korábbi árat nem éri el, az elmaradás 3%-os. Eközben a spot piaci árak a szeptemberi jelentősebb emelkedést követően októberben enyhébb mértékben, de tovább javultak. A fölözött tejnél 4, a teljes tejnél 0,5%-os volt a növekedés előző hónaphoz mérten. A fölözött tej spot árának egy év alatti növekedése ezzel több mint 40, a teljes tejé pedig közel 5%-os. (Forrás: MMO, Clal)

A vizsgált tejzsíralapú termékek közül a vajnál és a tejszínnél az előző hónap emelkedését követően 2019 októberében tovább javultak az árak, mérsékelt, 1-1%-os növekedéssel.A sajt árában októberben sem történt változás, az ár harmadik hónapja stabilan a 3,08 eurocent/kg szinten áll. Az egy évvel korábbi árakat tekintve a tejszín árának elmaradása már csak 15%-os, míg a vaj ára 25%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi árnál. Mindeközben a júliusig folyamatosan az előző évi árszint felett mozgó sajtár már 5%-kal a 2018. októberi ár alá esett. (Forrás: Clal)

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?