Készítsünk gombából húst! - mondta egy német sörgyártó, és bele is kezdett

Készítsünk gombából húst! - mondta egy német sörgyártó, és bele is kezdett

agrarszektor.hu
Az eddigi húspótlók alapvetően szójából vagy borsóból és egyéb színt, ízt adó növényi alapanyagokból álltak. Ahhoz képest, hogy tudjuk, mennyire közel állnak a gombák az állatvilághoz, elég későn vetődött fel az ötlet, hogy a legkönnyebb lenne gombából "húst" készíteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Bitburger Holding, amely a bitburgi sörgyárat is üzemelteti, egyik leányvállalata révén (Bitburger Ventures) egy berlini start-up-ba szállt be, hogy részt vegyen egy teljesen új megközelítésű húspótló gyártásában. Nem szóját vagy borsót fognak használni a magas fehérjetartalmú készítmény előállításához, hanem gombát. A Mushlabs révén a Bitburger részt akar venni a "fenntartható élelmiszer-előállításban" - írja a handelsblatt.com.

A Mushlabs gombafonalakból készít élelmiszert óriási "bioreaktorokban", amelyek hasonlítanak a sörgyártás fermentor-tartályaihoz. A micéliumokat azután kész ételekké dolgozzák fel. Honlapjuk még csak most formálódik, az első ételek még váratnak magukra. A cég érvelésének központi eleme, hogy a gombafehérjék aminosav-összetétele sokkal közelebb áll az állatvilághoz, mint a növényihez, éppen ezért teljesebben képes pótolni a húst, mint a szója vagy a borsó.

Az 1817-ben alapított, több mint 200 éves bitburgi gyár nem először karol fel egy induló vállalkozást, beszállt már egy gyógynövényalapú, alvást segtő ital gyártásba, egy igényes étel-ital automata terjeszkedésébe és más projektekbe is az élelmiszerpiacon. "Ideális esetben azek az ötletek megtérülnek a cég számára" - mondja Matthäus Niewodniczanski, a holdig vezetője a handelsblatt.com-nak. "Ezek az induló vállalkozások insprálnak bennünket is, és ezzel segítenek minket abban, hogy jobbak legyünk."

A sör fogyasztása csökken Németországban, de ettől egy sörgyártónak még nem kell megijednie. A 200 éve működő családi vállalkozásban úgy vélik, a lényeg az, hogy az eddig felhalmozott értéket ne herdálják el. "Túl kockázatos lenne egyetlen termékre fókuszálni, és erre építeni mindent" - indokolja a döntést a cégvezető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 12. 09:03