Verhetetlen páros: ez a két termék uralja az európai tejfeldolgozó ágazatot

Verhetetlen páros: ez a két termék uralja az európai tejfeldolgozó ágazatot

agrarszektor.hu
2018-ban az Európai Unió teljes tejfeldolgozásának kétharmadát két termék uralta: a sajt és a vaj. A többi tejtermék, ideértve a fogyasztási tejet is, együttesen osztozott a maradék 33%-on. A tejfeldolgozó országok listájának élén eléggé nem meglepő módon Németország található.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2018-ban mintegy 156,8 millió tonnányi tej került feldolgozásra az Európai Unióban. A tejfeldolgozó üzemek 10,3 millió tonna sajtot állítottak elő, valamint 2,4 millió tonnányi vajat és egyéb zsíros tejterméket. A sajt- és vajgyártás kettőse adta az összes megtermelt tejtermékek kétharmadát (67%), tudhattuk meg az Eurostat kimutatásából.

Az unió mindezek mellett 30,1 millió tonnányi fogyasztási tejet állított elő, ebből közel 17 tonnányi volt a teljes tej, 13 tonnányi pedig a zsírcsökkentett tej. A 2018-as év során mindezek mellett 3 millió tonnányi porított tejterméket állítottak elő az Európai Unióban. A feldolgozott tejtermékek százalékos megoszlása a következőképpen alakult:

  • sajt 37,7%
  • vaj 29,4%
  • krémek 11,9%
  • fogyaztási tej 11,0%
  • savanyított tej 4,3%
  • porított tejtermékek 2,9%
  • egyéb tejtermékek 2,7%

Az uniós tagállamok közül Németország állította elő a legtöbb sajtot, összesen 2,2 millió tonnát, vagyis a teljes sajttermelés 22%-át ez az ország hozta. A második helyet Franciaország szerezte meg 1,9 millió tonnával, ami 19%-a az unió tárgyévi teljes sajttermelésének, a harmadik hely pedig Olaszországé, amely 1,3 millió tonnával, azaz 13%-kal zárta 2018-at. Tejtermelés szempontjából fontos még megemlíteni az Egyesült Királyságot, amely 6,8 millió tonna fogyasztási tejet állított elő az év során, így a termelés valamivel több mint egyötödét, 23%-át tudhatta magáénak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?