Romlik a tej külpiaci értékesíthetősége: vége a kánaánnak?

Romlik a tej külpiaci értékesíthetősége: vége a kánaánnak?

agrarszektor.hu
Eddig a németek, lengyelek, hollandok, franciák és írek örültek leginkább az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúnak. Európa nyugati fele ugrásszerűen növelte tejtermékexportját az ázsiai országba. A tejjel folyó kánaánnak azonban hamarosan vége: Kína ismét megnyitotta kapuit az amerikai áruk előtt. Mi is érezzük: a kiviteli árak meredeken esnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tej hazai felvásárlási ára 2019 decemberében újabb 1%-ot meghaladó emelkedéssel elérte a 107,97 Ft/kg-ot, csaknem 9%-kal haladta meg az egy évvel korábbi árat. A kiviteli ár mindeközben 5%-ot zuhant, így a két ár közötti különbözet 2%-ra mérséklődött. Mind a felvásárolt, mind a kivitt mennyiség növekedett 2018. évhez képest, a kiviteli arány 10%. A teljes 2019. év felvásárlása 0,1%-kal, kivitele 12%-kal magasabb a 2018. évi mennyiségeknél - írja januári piaci helyzetelemzésében a Tej Terméktanács a NAIK AKI adataira támaszkodva.

Az EU világpiaci versenytársai közül Új-Zéland és az USA 2019. I-XI., Ausztrália I-IX. adatai alapján jelentősen csökkent a megtermelt tej Ausztráliában, és drasztikusan visszaesett a vaj és sovány tejpor előállítása (aszály és bozóttüzek). Új-Zélandon a termelés csökkenése mellett a sajt előállítása növekedett, míg a sovány tejporé csökkent. Csökkent az USA soványtejpor-termelése is, míg a sajt- és a vajelőállítás enyhén növekedett. Nyerstej-termelésének alakulása megegyezik az uniós trenddel: mérsékelt növekedést sikerült produkálni 2019/2018 viszonylatában. Az EU a főbb tejtermékek közül a vajnál tudta a legnagyobb növekedést elérni.

Kína az USA-val folytatott kereskedelmi háború következtében 2019. I-XI. hónapja alatt több mint 40%-kal kevesebb tejterméket vásárolt az Egyesült Államokból 2018. évhez képest. A kereskedelmi konfliktus nyertese Ausztrália és Új-Zéland volt, amelyek összes tejtermék-exportja 20-25%-kal növekedett Kína irányába, de az uniós export növekménye is 15%-os. Az uniós tagországok közül Németország és Lengyelország profitált a leginkább, ők voltak képesek a legnagyobb arányban megnövelni a Kínába irányuló tejtermékexportjukat.

Az egyes termékeket vizsgálva Európán belül a németek a tejexportban, a hollandok pedig a vaj kivitelében tűnnek ki. Új-Zéland Kína legnagyobb sajt- és teljestejpor-beszállítója, míg Ausztráliából a soványtejpor érkezett nagy mennyiségben. 2020. január 15-én Kína és az USA aláírta azt a kereskedelmi megállapodást, mely szerint az ázsiai ország 2021. december 31-ig összesen 32 milliárd dollárral növeli az USA-ból származó agrár-élelmiszeripari importját, amelyben a tejtermékek is benne foglaltatnak. (Forrás: Clal)

Agrárszektor: Ez a piac törvényei szerint Európában a tej és a vaj árának csökkenését kell hogy hozza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03