Vége! Nem vizsgálódik tovább a GVH a Master Good és a SáGa Foods fúziójának ügyében

Vége! Nem vizsgálódik tovább a GVH a Master Good és a SáGa Foods fúziójának ügyében

MTI
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata szerint a felek nem a releváns piaci adatokat osztották meg a sajtóval a Master Good és a SáGa Foods összefonódásáról, ezért a hatóság megszüntette az ügyben indított hivatali eljárást

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A GVH kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézi, a hatóság 2019 decemberében hagyta jóvá, hogy a Master Good Termelő és Kereskedelmi Kft. megszerezze a SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A közlemény szerint a jóváhagyást követően a sajtóban napvilágot látott, felektől származó piaci információk nem egyeztek az összefonódás-bejelentéskor a hatósággal közölt adatokkal, ezért a GVH 2020 januárjában hivatalból eljárást indított. A versenyhivatal közölte, a vizsgálat tisztázta, hogy a médiában megjelent adatok a fúzió szempontjából nem relevánsak, ezért a hatóság megszüntette az eljárást.

A GVH részletezi, hogy a Master Good 2020. január 13-án az MTI-nek eljuttatott sajtóközleményében foglaltak szerint a cégcsoport a magyarországi csirketermelés- és feldolgozás több mint 40 százalékát adja, továbbá a sajtóközlemény a SáGa Foods Zrt.-re Magyarország piacvezető feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalataként utalt. Az adatok nem egyeztek az összefonódás-bejelentés során a GVH-val közölt adatokkal.

Az ellentmondások tisztázására indított versenyfelügyeleti eljárás során a GVH megállapította, hogy sajtóközleményben megjelölt 40 százalékos piaci részesedésre vonatkozó adat az exportra kerülő, a magyar piacra nem jutó termékmennyiséget is magába foglalta. Így a közlemény nem a magyar piaci realitást tükrözte. A SáGa piaci szerepével kapcsolatban az eljárásban feltártak egyértelműsítették, hogy a cég a releváns piaci értelemben valójában nem tekinthető piacvezetőnek - írja a GVH közleményében. 

A versenyhivatal szerint a Master Good piaci részesedésére, illetve a SáGa piacvezető szerepére vonatkozó, nyilvánosság felé közölt állítások nem tükrözték a piaci realitásokat, ugyanakkor ennek értékelésére a hatóság eljárásában nem volt mód. A versenyhivatal ezért megszüntette az eljárást - közölte a hatóság.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?