Nem döntötte be a koronavírus a magyar húspiacot: mutatjuk, mi a helyzet

agrarszektor.hu
Bőven van csirke az országban, csak most nem ér oda mindenhová időben. Aki türemes, annak nem kell a korábbi ár duplájáért húst vennie. A napokban tapasztalható extrém áremelések oka az átmeneti áruhiány, de ez az elkövetkező napokban rendeződni fog, vélik a szakemberek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Tegnap kapták fel a hírportálok azt a hírt, hogy az egekbe szökött a csirkemell ára: a Lehel téri piacon szerdán a 2800 forinthoz közelített, a Fény utcai piacon 2250 forintért adták a csont és bőr nélküli filét. Erről az agrarszektor.hu is beszámolt. A húsárak ilyen mértékű elszállása azonban drámai fejlemény, különösen annak fényében, hogy az utóbbi pár évben nemigen drágult a baromfi, a KSH statisztikája szerint 2016 elején 1520 forintba került a csirkemellfilé kilója átlagban, az idén év elején pedig mindössze 1400 forintba. Vagyis a piacokon pár nap alatt nagyjából megduplázódott az ár, írta meg a 24.hu.

A portál beszámolója szerint az okokról a Fény utcai piacon azt mondta az egyik árus, hogy 10 kiló csirkemell helyett 2 kilót kapott, miközben a bérleti díjat ugyanúgy ki kell termelnie, így nincs más megoldása, mint árat emelni. A Lehel téren szintén azt mondták az árusok, hogy áruhiány van, sőt azt is előrevetítették, hogy heteken belül hasonló áron lesz minden.

Az agrarszektor.hu megkérdezte a Lehel Csarnokot üzemeltető XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-t az áruhiányról. Szabó Tamás, a vállalat központi ügyfélszolgálati vezetője elmondta, hoy nem tapasztaltak semmiféle nehézséget, fennakadást az áruellátásban. Egyes termékcsoportok, így például a húsáruk, a zöldség-gyümölcs áruk, a tartós élelmiszerek, valamint a takarító-, tisztító- és fertőtlenítőszerek iránt nagyobb lett a kereslet, így előfordulhat, hogy némelyik termék egy-egy kereskedőnél elfogy, de ezt, ezeket jellemzően még aznap, de legkésőbb a másnapi nyitásra ismét feltöltik. Szabó Tamás azt is elmondta, hogy a piacon nem tapasztalható vásárlói visszaesés, sőt, élénk vásárlói forgalmat érzékelnek.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint a boltosok általánosságban önkényesen nem emelnek árat. Jellemzően akkor nő a fogyasztói ár, ha a beszerzési ár emelkedik, például amiatt, mert hiány van valamiből. Kaptak olyan jelzést, hogy a csirkemellnél van drágulási hullám, de hogy milyen mértékű, az boltonként mindig eltérő. Vámos György hozzátette, önmagában az nem bűn, ha a kereskedő árat emel, az a kérdés, hogy miért. Azt pedig a hatóság dolga megvizsgálni, hogy tisztességes volt-e az áremelés.

A területet felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sem tud hiányról, épp ellenkezőleg. A 24.hu kérdésére közölték, hogy a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek, a szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított. A tárca állandó kapcsolatot tart a kereskedelmi szövetségekkel, az ágazat meghatározó vállalkozásaival, változatlanul türelmet és nyugalmat, az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzését kéri mindenkitől. A fogyasztóvédelem a területet kiemelten ellenőrzi, elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a rendkívüli áremelések, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében. Az ITM arra a felvetésre nem reagált, hogy a nyerészkedés, illetve a felvásárlási láz megfékezésére tervez-e valamilyen intézkedést, hatósági ár, esetleg a vásárlásoknál mennyiségi korlátozás bevezetését.

Indokolatlan ez az ár, biztosan fognak találni olcsóbban bármelyik kiskereskedelmi láncban, csak legyenek egy kis türelemmel - reagált a 2000 forint feletti húsárakra Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója is. Nincs hiány hazai alapanyagból, a baromfitermelők, vágóhidak normálisan működnek, vagyis nincs szó termeléskiesésről, ezt a lapunk által megkérdezett minden piaci forrás is megerősítette. Magyarország csirke-nagyhatalomnak számít, itt működik Európa egyik legnagyobb csirkegyára, a kisvárdai Master Good Kft. A múlt évben számoltunk be arról, hogy 15 milliárd forintos beruházás nyomán a hat legnagyobb kapacitású európai baromfifeldolgozó közé került a milliárdosok toplistáján szereplő Bárány család cége.

Ami az alapanyag mennyiségét illeti, az ország önellátási szintjének 140%-a a hazai baromfihús termelés. Csirkéből ez az arány 125-130%, pulykából nagyjából 140%, víziszárnyasból pedig a belföldi felhasználás kétszerese. A probléma tehát nem húshiányból adódik, hanem logisztikai természetű gondról van szó

- mondta Csorbai Attila.

A járványügyi helyzet miatt hozott kormányzati intézkedés nyomán bezárták a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, vagyis tulajdonképpen megszűnt a közétkeztetés. A háztartások átálltak az otthoni sütés-főzésre, és egyúttal megindult a roham, mindenki igyekszik készletet felhalmozni, a felvásárlási láz miatt a kereslet a szokásos többszörösére ugrott. Mindezek eredőjeként a boltoknak a karácsonyi csúcsszezonnál is erősebb napi forgalmakat kellene kiszolgálniuk.

Az eddig a közétkeztetéshez érkező áruknak, így a húsnak is, át kell kerülniük a kiskereskedelmi csatornákba, a megrendelések átszervezése pedig némi időt vesz igénybe, magyarázta Csorbai Attila. Szerinte azonban ez a helyzet nem tart sokáig, a megrendeléseket átalakítják, a logisztikát átszervezik, és aki már bevásárolt, az nem fog másodjára is második 20 kilogrammnyi csirkemellfilét venni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34