Élesztő, rizs, liszt: még hatnak a boltokban a koronavírus miatti pánikvásárlások

Élesztő, rizs, liszt: még hatnak a boltokban a koronavírus miatti pánikvásárlások

Az élesztő, a liszt és a rizs tartozik azon élelmiszerek közé, amelyek kiskereskedelmi forgalma továbbra is megérzi a koronavírus-járvány hatásait. Egyes üzletekben e termékekből most is korlátozzák a naponta megvásárolható árumennyiséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Normalizálódott az elmúlt hetek élelmiszervásárlási pánikrohamai után a kínálat a hazai kiskereskedelmi forgalomban, de egyes termékekből továbbra sem állt helyre a korábbi kínálat. Ilyen például az élesztő, a liszt és a rizs, amelyek már mindenhol kaphatók, de egyes élelmiszerüzletek továbbra is értékesítési korlátozásokat alkalmaznak. Így például a Spar e termékekből egyenként napi tíz darabban maximálja azt a mennyiséget, amelyet egy-egy fogyasztó megvehet.

Kereskedői vélemények szerint ma az üzletekben az élelmiszerekből már csak időszakos választékhiány fordulhat elő, amely arra vezethető vissza, hogy egyes alapanyagokat, illetve a csomagolóanyagok jó részét külföldről kell behozni. A járvány miatti határintézkedések és egyéb kereskedelmet is érintő korlátozások pedig lassíthatják, illetve nehezíthetik a beszállításokat.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy a járvány tetőzése Magyarországon május 3-ra várható, így utána csökkenhet a humán-megbetegedések száma, és fokozatosan lazítani lehet a szigorú vészhelyzeti intézkedéseken és kijárási korlátozásokon is. Ezért ma arra lehet számítani, hogy valószínűleg már nem áll elő olyan helyzet, amely újabb jelentős lakossági készletezési élelmiszervásárlásokat váltana ki.

Az utóbbi hetek vásárlási rohamai akkor robbantak ki, amikor a kormány a vírushoz köthető szigorító intézkedéseket hozott. A fogyasztók a pánikvásárlásokkal az üzletekben sok helyütt teljesen lecsupaszították az élelmiszereket és napi fogyasztási cikkeket kínáló polcokat. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az alapvetőnek számító élelmiszerekből Magyarországon nincs hiány, így az élelmiszeripari cégek és a kereskedők rövid időn belül vissza tudták pótolni a kimerült készleteket. Egyes termékeknél azonban időbe telik, míg az iparági vállalatok az előállításban teljesen utol tudják érni magukat. Ez a magyarázata annak, hogy bizonyos árucikkek kínálata még nem állt teljesen helyre az élelmiszerüzletekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?