Élesztő, rizs, liszt: még hatnak a boltokban a koronavírus miatti pánikvásárlások

Az élesztő, a liszt és a rizs tartozik azon élelmiszerek közé, amelyek kiskereskedelmi forgalma továbbra is megérzi a koronavírus-járvány hatásait. Egyes üzletekben e termékekből most is korlátozzák a naponta megvásárolható árumennyiséget.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Normalizálódott az elmúlt hetek élelmiszervásárlási pánikrohamai után a kínálat a hazai kiskereskedelmi forgalomban, de egyes termékekből továbbra sem állt helyre a korábbi kínálat. Ilyen például az élesztő, a liszt és a rizs, amelyek már mindenhol kaphatók, de egyes élelmiszerüzletek továbbra is értékesítési korlátozásokat alkalmaznak. Így például a Spar e termékekből egyenként napi tíz darabban maximálja azt a mennyiséget, amelyet egy-egy fogyasztó megvehet.

Kereskedői vélemények szerint ma az üzletekben az élelmiszerekből már csak időszakos választékhiány fordulhat elő, amely arra vezethető vissza, hogy egyes alapanyagokat, illetve a csomagolóanyagok jó részét külföldről kell behozni. A járvány miatti határintézkedések és egyéb kereskedelmet is érintő korlátozások pedig lassíthatják, illetve nehezíthetik a beszállításokat.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy a járvány tetőzése Magyarországon május 3-ra várható, így utána csökkenhet a humán-megbetegedések száma, és fokozatosan lazítani lehet a szigorú vészhelyzeti intézkedéseken és kijárási korlátozásokon is. Ezért ma arra lehet számítani, hogy valószínűleg már nem áll elő olyan helyzet, amely újabb jelentős lakossági készletezési élelmiszervásárlásokat váltana ki.

Az utóbbi hetek vásárlási rohamai akkor robbantak ki, amikor a kormány a vírushoz köthető szigorító intézkedéseket hozott. A fogyasztók a pánikvásárlásokkal az üzletekben sok helyütt teljesen lecsupaszították az élelmiszereket és napi fogyasztási cikkeket kínáló polcokat. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az alapvetőnek számító élelmiszerekből Magyarországon nincs hiány, így az élelmiszeripari cégek és a kereskedők rövid időn belül vissza tudták pótolni a kimerült készleteket. Egyes termékeknél azonban időbe telik, míg az iparági vállalatok az előállításban teljesen utol tudják érni magukat. Ez a magyarázata annak, hogy bizonyos árucikkek kínálata még nem állt teljesen helyre az élelmiszerüzletekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?