Tömegével mehetnek csődbe a sörfőzdék a koronavírus-járvány miatt

Tömegével mehetnek csődbe a sörfőzdék a koronavírus-járvány miatt

agrarszektor.hu
A kézműves sörök vesztét is elhozhatja a koronavírus, amely az európai főzdék egyharmadát is tönkre teheti. A világjárvány megtörheti a drágább, de minőségi termékeket előtérbe helyező két évtizedes iparági trendet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A brit italboltok eladásai márciusban egyharmadával emelkedtek, míg az amerikai kiskereskedők több mint 50%-kal több alkoholos italt adtak el a rendkívüli helyzet kihirdetését követő héten, írta meg a HVG.hu a Reuters információi alapján. Az Egyesült Államokban a világjárvány előtt a röviditalok nagyjából 20%-át, a söröknek 25%-át adták el vendéglátóhelyeken. Vagyis 25-30%-kal kellene bővülnie a kiskereskedelmi forgalomnak, hogy a vendéglátás után maradt űrt kompenzálja. Ugyanakkor az első hét fellendülése után már márciusban egynegyedére esett vissza az emelkedés, április közepén pedig már csak 16%-kal adtak el több alkoholt az üzletek, mint korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kontinentális Európában még nehezebb helyzetben vannak az italgyártók a hírügynökség szerint, Spanyolországban például az eladások 60%-a kötődött eddig éttermekhez és kocsmákhoz. Mostanra a kontinensen már el is ült a lezárásokkal indult pánikvásárlás, nyilatkozta a dán Carlsberg sörgyártó. A holland Heineken pedig azt hangsúlyozta a Reuters megkeresésére, hogy még a bolti forgalomban lévő termékeik jelentős része is nagy kiszerelésű, társasági eseményekre tervezték. Ilyenek pedig nincsenek a koronavírus miatti korlátozások óta. Az Absolut vodkát és a Jameson whiskyt gyártó Pernod Ricard pedig arról nyilatkozott, hogy az utazáshoz köthető, például reptéri boltokban bonyolított forgalmuk 80%-os visszaesésével számolnak a február és június közötti időszakra.

A 2008-as válság után a fogyasztók az olcsóbb termékek felé fordultak. A Reutersnek nyilatkozó szakértő most is ezt jósolja, szerinte a világjárvány várhatóan meg fogja törni a drágább, de minőségi termékeket előtérbe helyező két évtizedes iparági trendet, a vevők inkább kevés pénzért akarnak majd több italt venni. A Carlsberg eladásai például már most eltolódtak a hatos csomagok felé, a belga Delhaize üzletlánc pedig arról nyilatkozott, hogy náluk leginkább a borzsákok kereslete nőtt meg.

Tavaly nagyjából 10 ezer sörfőzde működött Európában. Az európai sörfőzdéket tömörítő Brewers of Europe szerint ez a szám egyharmadával eshet vissza idén. A járvány ugyanis a legkiszolgáltatottabb helyzetbe hozta a kisüzemi főzdéket, amelyek kézműves söreiket elsődlegesen a vendéglátóipari egységekben értékesítették, és csak másodsorban árusították őket boltokban és áruházakban. Nem beszélve arról, hogy a jelenlegi helyzetben a kézműves sörök elkészítéséhez szükséges összetevők beszerzése is akadályokba ütközhet. Az Európai Bizottság korábban a borok iránti kereslet 8%-os visszaesését jósolta, ami a borászatokat is nehéz helyzetbe hozza. A HVG.hu információi szerint a koronavírus-járvány okozta visszaesés következtében több mint egymilliárd palack bor lehet az enyészeté.

A magyar kormány április közepén jelentette be, hogy megsegíti a bor- és szőlőtermelőket, a pálinkafőzőket és a kisüzemi sörfőzdéket is. 2020 június végéig az ezekben az ágazatokban dolgozó munkáltatók is mentesülnek a közterhek megfizetése alól, a munkavállalóik után csak az egészségügyi járulékot kell megfizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?