Nagyot kockáztattak, de szerencséjük volt: tarolnak a vidéki főzde különleges sörei

Nagyot kockáztattak, de szerencséjük volt: tarolnak a vidéki főzde különleges sörei

agrarszektor.hu
A vezetők igazi megmérettetése nem csak a hosszas, lassú építkezés, hanem a váratlan helyzetek által kiprovokált ösztönös cselekvéssorozat. Így tette próbára a tavalyi év azt a fiatal kiskunfélegyházi vállalkozót, aki egy hónappal azt követően, hogy átvette a helyi sörfőzde vezetését, nyakába szakadt az azóta is tartó pandémiás időszak. A kézműves sörökkel kikövezett vállalkozóvá válás útjáról, a koronavírussal terhelt tavalyi évről és a jövőről a tulajdonos, sörmester, Balogh Máté számolt be a HelloVidéknek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Balogh Máté elárulta, már egyetemista korában szerette a sört, habár akkoriban kortársaihoz hasonlóan kevésbé volt jártas a minőségi sörfogyasztásban, de idővel az otthoni sörfőzés lehetősége így is a látóterébe került. Az első adagot 2014. december közepén főzte le egy barátjával közösen, a pozitív visszajelzések pedig arra buzdították őket, hogy az első kísérletnél meg se álljanak - írta meg a HelloVidék. Az internetet bújva, recepteket tanulmányozva születtek az újabbnál újabb kreációk, míg végül a sors a helyi sörfőzde tulajdonosához, Tóth Miklóshoz vezette, aki szakmai tanácsaival támogatta az otthoni sörfőzésben. Ez a kapcsolat pedig, utóbb kiderült, egészen a saját út megtalálásáig vezette.

A fiatal sörfőző elmesélte, hogy vendéglátó személyzetként lehetősége volt több sörfesztiválon is részt venni Tóth Miklóssal, és igazából ott tágult ki előtte még jobban a sörök világa. Mind jobban megismerte a hazai sörkínálatot, és próbált lépést tartani vele. Balogh Máté elmondta, hogy folyamatosan kutattam, milyen pályázati lehetőségei vannak egy induló sörfőzdének, és hogy hogyan lehetne egy sörfőző rendszert összerakni, hogyan tudna vállalkozóként elindulni.

Nagyon beleszerelmesedtem a szakmába, 2017. májusában pedig jött a nagy lehetőség, elkezdhettem dolgozni az akkor még Bäder Sörfőzdeként ismert üzemben. Ekkor már tudtam, hogy a jövőben biztos, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, és szó volt róla, hogy a közös munka hosszú távú eredménye lehet, hogy idővel átveszem Miklóstól a sörfőzde vezetését, üzemeltetését

- idézte fel a szerencsés találkozást Balogh Máté.

Egy brandváltást követően 2020. januárjában váltotta fel a Félegyházi Sörműhely a Bädert, ahol az engedélyek megszerzését követően februárban a tényleges gyártási folyamat is megindulhatott. A kezdő vállalkozó azonban igen kemény leckével szembesült, már rögtön a kezdet kezdetén.

Balogh Máté elmondta, hogy lefőzték az alap szortimentet, és gyakorlatilag, mire a sörök fajtájától függően letelt a pár hetes érlelési folyamat, és el tudták volna adni az első palackokat és hordókat, márciusban jött a pandémia. A sörfőző első gondolata az volt, hogy csak bírják ki ezt a rövid időszakot. A bezárás alternatívája meg se fordult a fejében, hogy a minél kisebb bukás elve alapján azonnal bedobja a törölközőt. Fiatal, kezdő vállalkozóként nagy reményekkel indult, ezért próbált ebben is a probléma helyett a lehetőséget, a kihívást, megoldandó feladatot látni.

Emellett motivált a dac is, hogyha ezt sikerül túlélni, akkor gyakorlatilag bármit át lehet vészelni. Továbbá a kezdetektől ott volt velem főállásban fiatal kollégám, Szécsényi Attila, akinek a megélhetését szintén a sörfőzde biztosította, illetve fiatal családapaként is ott volt rajtam a felelősség súlya

- árulta el Balogh Máté.

A fiatal vállalkozó nem tagadta, a kényszer szülte, hogy egy régi elmaradásukat pótolják, így áprilisra megszületett a webshopjuk, ami végül a legbiztosabb értékesítési lehetőségüket jelentette a néhány nyitva maradt bolt mellett, és amelynek túlzás nélkül a túlélésüket köszönhették. A járvány ellenére pedig még a helyi felvevőpiacukat is sikerült bővíteniük amellett, hogy az ország minden részéről, többek között a fővárosból, Kecskemétről és Szegedről is érkeztek hozzájuk a megrendelések.

A minden rosszban van valami jó vonalon maradva, ha már az értékesítés nem pörgött maximális fordulatszámon, az így megmaradt fölös energiákat az új sörök kikísérletezésére fordították, aminek köszönhetően már az elmúlt időszakban is volt mivel előrukkolniuk, és az elkövetkezendő hónapokra is készülnek újdonságokkal. A palackos sör helyi eladási számainak jelentős növekedését szemlélve pedig a fiatal vállalkozó úgy véli, mindez azt bizonyítja, hogy a 2020-as évi nehézségek ellenére a brandváltásuk sikerrel zárult.

És bár kétségkívül fájó pont egy sörmester számára, hogy a tavalyi évben elmaradt fesztiválokkal a legfontosabb értékesítési csatornáik beszűkültek, egy fesztivál társszervezőjeként reméli, hogy a 2021-as év e téren kellemes meglepetést tartogat nemcsak a sörfőzők, de a közönség számára is. Balogh Máté bevallotta, hogy nagyon bízik benne, hogy legalább pár fesztivált meg tudnak majd tartani idén, ahol meg tudnak jelenni a söreikkel. Ónodi Árpád barátjával, aki a helyi Rocktár koncerthelyszín és az Ágyú Kézműves Sörgaléria vezetője, illetve Tóth Miklóssal és Lantos Szabolccsal tavalyelőtt már ötödik alkalommal rendezték meg a Félegyházi Kézműves Sörfesztivált, a Sörfesztházát, ami 2020-ban a többi fesztiválhoz hasonlóan sajnos elmaradt.

Ez úgymond a fő attrakció az évben, így idén már szeretnénk számolni vele, mert mind a közönségünknek, mind nekünk nagyon hiányzik

- zárta gondolatait a Félegyházi Sörműhely vezetője, Balogh Máté.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?