Megkezdődött a vaj és a sovány tejpor rögzített áron történő felvásárlása

Megkezdődött a vaj és a sovány tejpor rögzített áron történő felvásárlása

agrarszektor.hu
A Magyar Államkincstár (MÁK) elkezdte rögzített áron felvásárolni a sovány tejport és a vajat. A felajánlási időszak már megkezdődött. Már benyújthatóak a kérelmek a Kincstárhoz, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK tájékoztatása szerint a Magyar Államkincstár megkezdte a sovány tejpor és a vaj rögzített áron történő felvásárlását. A felvásárlási kérelem csak az Európai Unió területéről származó közvetlenül és kizárólag tehéntejből porlasztásos eljárással az Európai Unió területén lévő olyan vállalkozás által előállított sovány tejporra, és olyan pasztőrözött tejszínből készülő, közvetlenül és kizárólag tehéntejből nyert, az Európai Unió területén lévő olyan vállalkozás által előállított vajra vonatkozhat, amely vállalkozást az adott tagállam kifizető ügynöksége előzetesen jóváhagyott. A vaj esetében további kritérium, hogy a termék minimális vajzsírtartalma el kell érje a 82 tömegszázalékot, maximális víztartalma pedig 16 tömegszázalékot, és közvetlenül és kizárólag olyan pasztőrözött tejszínből készüljön, amelyet közvetlenül és kizárólag tehéntejből nyertek.

A veszélyhelyzetre tekintettel a papíralapú nyomtatványok postai úton vagy személyesen történő benyújtásán kívül a kérelmek e-Papír szolgáltatás használatával elektronikusan is benyújthatóak 2020. március 1. és 2020. szeptember 30. között. Elektronikus benyújtás esetén a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a benyújtott dokumentumok az eredetivel mindenben megegyeznek.

Vajból felajánlható legkisebb mennyiség 30 tonna, a vajat legalább nettó 25 kg-os tömbökbe kell csomagolni és szállítani. A felvásárlási kérelem benyújtásakor 50 euró/tonna mértékű biztosítékot kell letétbe helyezni. A vaj rögzített áron történő felvásárlása a referencia ár (246,39 euró/100 kilogramm) 90%-án, azaz 221,751 euró/100 kilogramm áron történik. Az ár a nettó tömegre vonatkozik. Sovány tejporból a felajánlható legkisebb mennyiség ugyancsak 30 tonna. A felvásárlási kérelem benyújtásakor 50 euró/tonna mértékű biztosítékot kell letétbe helyezni. Amennyiben a sovány tejpor tételben a zsírmentes szárazanyag fehérjetartalma eléri a 34,0%-ot, a rögzített felvásárlási ár 169,80 euró/100 kilogramm.

Mivel jelen pillanatban a vonatkozó közlemény 4. számú melléklete alapján nem áll a Kincstár rendelkezésre intervenciós sovány tejpor és intervenciós vaj tárolására szabad raktárkapacitás, így a felvásárlás csak akkor valósul meg, ha a kérelmező legalább a felajánlott mennyiség erejéig biztosítja azt a Kincstár részére. A mellékletet esetleges változásai miatt érdemes folyamatosan figyelni.

További részletes információk a Magyar Államkincstár 34/2020. (IV.30.) és 35/2020. (V. 04.) számú közleményeiben találhatóak.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?