Kiderült, hogyan hatott a magyar tejtermelésre a koronavírus-járvány kitörése

agrarszektor.hu
Becslések szerint mintegy 12,7 millió tonnányi nyerstejet termeltek az uniós gazdaságok 2020 márciusában, ami 1,2%-kal több volt, mint egy évvel korábban azonos időszakban. Ez azt mutatja, hogy középtávon magasabb szinten alakult a tehéntej-termelés az Európai Unió országaiban. Rövidtávon pedig úgy tűnhet, mintha a koronavírus-járvány kapcsán életbe léptetett korlátozások semmiféle befolyással nem lettek volna az ágazatra.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A legtöbb tagállamban 2020 márciusában a termelt tej mennyisége magasabb volt, mint 2019 márciusában, olvasható az Eurostat elemzésében. A lista élén Hollandia áll, amely 3%-os növekedést produkált, ami esetükben 1,2 millió tonnával több begyűjtött nyerstejet jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Őket követte Lengyelország, 1,9%-os növekedéssel (vagyis +1,1 millió tonnával), majd Franciaország, akik 0,6%-os növekedést (+2,2 millió tonna) produkáltak, végül pedig Németország 0,5%-os növekedéssel (+2,8 millió tonna). A legrosszabbul az olaszok jártak, ők 2,8%-kal, vagyis 1,1 millió tonnával kevesebbet termeltek adott időszakban. A magyar termelés körülbelül 2,3%-os növekedést mutat, ami mintegy 3 ezer tonnával több tejet jelentett, ezzel az ország a tagállamok középmezőnyébe tartozik.

A friss növényzetnek köszönhetően a márciusi tejtermelés magasabb volt, mint a februári. Az adatok arra utalnak, hogy 2020 márciusában nőtt a sajt és a fogyasztási tej előállítása is, mind mennyiségét illetően, mind a felhasznált tej tekintetében. Ezzel párhuzamosan a sovány tejpor-előállítás csökkent az előző évi mennyiséghez képest.

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány okozta válság nem befolyásolja a tejtermelés márciusi szintjét, az adatok nem mutatják, hogy bármiféle fennakadások lettek volna a tej és a tejtermékek fogyasztókhoz való eljutásában, sem pedig a járvány az árakra gyakorolt hatásában, illetve a tejtermékek értékesítési módjaiban bekövetkezett esetleges változásokban. Mivel mind 2019, mind 2020 márciusában 5-5 vasárnap volt, az Eurostat által feldolgozott adatok még inkább összehasonlíthatóak voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?