Hazavágta az idei baracktermést a fagy: ezt az évet egész Európa megszenvedi

Hazavágta az idei baracktermést a fagy: ezt az évet egész Európa megszenvedi

agrarszektor.hu
A kajszibarack-, őszibarack- és nektarintermés Európában a becslések szerint alacsonyabb lesz, mint tavaly, mely nagyrészt az időjárási körülmények (enyhe tél, késői fagyok) eredménye. Emiatt barackfronton Európa országait, és a világ legnagyobb termelőit is döntően a bizonytalanság, a kevesebb, vagy kisebb termés, valamint a magas árak jellemzik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hollandia: magas kereslet, korlátozottan elérhetőség

A holland piacon jelenleg nagy a kereslet a nektarinok iránt, de kevés termék áll rendelkezésre - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az őszibarack esetében a nagyméretű termékeket keresik jobban, a kisebbek egyelőre könnyebben elérhetők. A Paraguayo őszibarack (kínai laposbarack) kínálata is folyamatosan növekszik: értékesítésük is jól megy, és az árak meglehetősen magas szinten vannak. Az importőrök arra számítanak, hogy az árak továbbra is magas szinten maradnak az észak-spanyolországi régió indulásáig. Ekkora ugyanis a kínálat növekedésével várható, hogy az árak enyhén csökkennek majd.

Németország: nagy a kereslet a nagyméretű nektarin iránt

A múlt héten már a spanyol első Paraguayo őszibarack-szállítmány is megérkezett a német piacra, így már a teljes csonthéjasgyümölcs-kínálat elérhető. A nagyobb méretű nektarinok jelenleg különösen népszerűek a fogyasztók körében. Az őszibarack is keresett termék, bár a nektarinok általában nagyobb forgalmat generáltak az elmúlt években. A szezon már a húsvéti időszakban elkezdődött, de ekkor a viharos-szeles, később esős időjárás miatt aggodalmas volt a Spanyolországból történő áruellátás. A nehéz indulás ellenére a kínálat úgy tűnik, hogy normalizálódik. Jelenleg a francia szállítmányokra várnak: néhány német nagykereskedelmi piacon már rendelkezésre állnak a francia kajszibarackból kisebb mennyiségek, de a legtöbb importőr még mindig várja az első szállítást.

Franciaország: kevesebb kajszibarack betakarítása várható

A kajszibarack-betakarítás a múlt héten kezdődött Franciaország délnyugati részén, egy héttel korábban, mint tavaly; az eső és a jégeső azonban a termelés nagy részét károsította. A várható mennyiségek tehát kisebbek, míg a csonthéjas gyümölcs iránti kereslet jó és az árak magas. Az első őszibarack és nektarin betakarítását a jövő héten tervezik, jobb minőségre számítva az őszibarack, mint a nektarin esetében. Volt néhány probléma a betegségekkel és az időjárási viszontagságokkal, de ezeknél a gyümölcsöknél jó volumen várható.

Spanyolország: magas árak

A spanyol csonthéjasok helyzete teljesen más, mint az előző évben. A szezon két héttel korábban indult 2019-hez képest és a készletek is korlátozottabbak. Több észak-európai országban a rekordmagas hőmérséklet és a meleg időjárás is növeli a csonthéjasok iránti keresletet, így a készletek gyorsan fogynak.

Noha a spanyol ágazat kezdetben megszenvedte a lezárásokat és az egyes országokban végrehajtott intézkedéseket, összességében a szupermarketek iránti kereslet az eladásokat szinten tartotta, a hűtőházak pedig a nap végére kiürültek. A vendéglátóipari szektor értékesítése is várhatóan növekedni fog az újbóli nyitások eredményeként. A turisztikai veszteség azonban Spanyolországban továbbra is aggodalomra ad okot, de egyelőre növekszik a kereslet, és ez a helyzet egyensúlyban tartását jelenti. A koronavírus miatt az emberek jobban aggódnak az egészséges táplálkozás iránt.

A Spanyolországban és más mediterrán országokban a termelési volumen csökkenése közvetlenül befolyásolja az árakat, amelyek magasabbak, mint tavaly. Összesen 1 414 913 tonna nektarin és őszibarack várható, ami 12% -kal kevesebb, mint tavaly. A nektarin esetében közel 20 %-os visszaesést prognosztizálnak a terméseredmények és más növény-egészségügyi problémák összessége okán.

A kajszibarack szintén meglehetősen ritka a piacon, ez pedig feltornázta az árakat. Sok kereskedő, akik általában Franciaországból és Olaszországból szállítják áruikat most Spanyolország felé fordultak. A barackok mennyiségét 93 740 tonnára becsülik, ez 15% -kal kevesebbet, mint tavaly. Ez a csökkenés elsősorban a hideg tél, a Katalóniában és Aragóniában elszenvedett fagy, valamint az április elején Kasztília-La Manchában megjelenő jégviharok következménye. Katalónia elvesztette termelésének 26%-át a tarragonai és lleidai fagyok miatt. A kevesebb elérhető mennyiség okán a magas árak várhatóan ezen a szinten maradnak a szezon folyamán.

Olaszország: mennyiségcsökkenés

A csonthéjas gyümölcsök mennyisége ebben az évben alacsony. Ennek több strukturális oka is van, e mellett természetesen a mindenki által jól ismert, vírus okozta problémák és a márciusi-áprilisi fagyok sem kedveztek a terméseredményeknek. Az olasz sárgabarack teljes mennyisége becslések szerint 136 000 tonna; ez 56%-kal kevesebb, mint tavaly, és 40% -kal kevesebb, mint 2014 és 2018 között az átlag. Az őszibarack és nektarin esetében a mennyiség várhatóan csaknem 820 000 tonnát fog elérni, ez körülbelül 28%-kal kevesebb, mint tavaly. Ez a csökkenés nemcsak az idei körülményeknek köszönhető, hanem az alapterület csökkenésének is: ez évente mintegy 5%-kal csökken. A Pavia barack esetében a csökkentés összességében már eléri a 44%-ot az előző évhez képest.

Az Emilia-Romagnában a sárgabarack betakarítása május 10-én kezdődött, jó piaci kereslet mellett. A csonthéjas gyümölcs betakarítása megindult Apúliában (Patagonia nektarin) és Basilicatában (Mogador és Pricia sárgabarack, később a Flopria, Orange Rubis, Kiota, Faralia és Farbela). Calabriában a Mikado kajszibarackot jelenleg szedik és azonnal készítik, hogy eladják az olasz és az osztrák szupermarketekben. Szicíliában alapvetően a termelési eredmények várhatóan megközelítik a tavalyi szintet, de az átlagos árak a piaci folyamatok miatt kb. 10%-kal emelkedtek. Árcsökkenést egyelőre nem várnak, hiszen ebben az évben is erős a külföldi verseny, főleg Spanyolország és Görögország a nagy konkurenseik.

Görögország: kevesebb termés

Az összes európai termelő országból Görögország a legnagyobb Pavia-termelő, ebben az évben becslések szerint 415 000 tonna (8,17% -kal kevesebb, mint tavaly) termésre számítanak. A teljes csonthéjas gyümölcs-termelést tekintve a volumen várhatóan 9,6% -kal esik vissza az előző évhez képest. Az egyik oka az ország makedóniai régiójában tapasztalt fagyok; a csonthéjas gyümölcsöket nagy részben itt termesztik. Ennek ellenére nem csüggednek, hiszen a várt volumen 3%-kal így is meghaladja a 2014-2018 közötti átlagot.

Törökország: bizonytalanság

Törökországban csökkent a nektarin iránti kereslet, amit egyelőre a termék romlandóságának és - a spanyol termékekkel összehasonlított - rövidebb tárolhatóságnak tulajdonítanak. Ennek ellenére a helyzet várhatóan kissé javul, így az ország továbbra is növelheti exportját őszibarackból és sárgabarackból. A török szezon májustól szeptemberig tart; a délkeleti részén kezdődik, és folytatódik a Földközi-tenger partján, majd északon. A török csonthéjas gyümölcsöket elsősorban Oroszország, Ukrajna, Románia, Balkán, Németország és Irak piacaira szánják. Kis mennyiségek Fehéroroszországba, az Egyesült Királyságba, Lettországba és Litvániába is eljutnak.

Kína: várható az exportcsökkenés

Kínában is megkezdődött a csonthéjasok szezonja. Az első korai őszibarack fajták most Hubeiből származnak, egy nagy termesztési területről. A piac továbbra is kissé merev, ezért az értékesítés lassú; azonban a kínai csonthéjas gyümölcsökre továbbra is igény van, így az értékesítés folytatódik. Ebben az évben számos térség komoly károkat szenvedett az áprilisi jégeső hatására. Egyes esetekben a betakarítható mennyiségek fele vagy még több elveszett. A belföldi piacon kívül a mennyiség egy részét délkelet-ázsiai országokba exportálják. Itt azonban a kereslet jelentősen csökkent. Kína az export mellett sok csonthéjas gyümölcsöt importál, például ebben az évben a chilei szilvaszezon nagyon jól ment, illetve néhány termék Ausztráliából is érkezik minden évszakban.

Észak-Amerika: kisebb gyümölcsök

A csonthéjasok mennyisége az észak-amerikai piacon a közeljövőben várhatóan növekedni fog. A kaliforniai termelők körében abban bíznak, hogy a jelenleg apró méretű termések után még normalizálódni fog a minőség. A kisebb méretek oka a rövidebb virágzási időszak, valamint a kaliforniai szélsőséges hőmérsékleti ingadozás a virágzás és betakarítás között. A termelők mindezek mellett elégedettek a gyümölcs beltartalmi értékeivel, amely jobb, mint az előző években. A szezon egy héttel később indult a tavalyihoz képest, de várhatóan hosszabb ideig is tart majd. A kereslet továbbra is jó, és az árak nem változtak jelentősen az előző évhez képest.

Ausztrália: sok exportálható gyümölcsöt vesztettek

Az ausztrál ágazat többnyire elégedett a 2019/2020-as szezonnal és a gyümölcs növekvő értékével. Noha mind nemzeti, mind nemzetközi szinten már számos kihívás előtt állt, a koronavírus-válság tényleges hatása a piacra továbbra sem világos. Például a betakarított termelés egy részét a kikötőkben tárolták, a gyümölcsöt nem lehetett kivenni a hűtőkből, de nem is kelt el: itt mindenképpen veszteséget könyvelhetnek el. A termesztés szempontjából egyes régióknak jégesővel vagy magas vízköltségekkel kellett szembenézniük. A 2018/2019-es szezonban növekedést értek el mind a sárgabarack (+ 17%, 9,027 tonna), mind a nektarinok / őszibarack (+ 4%, 119,775 tonna).

Új-Zéland: hangsúly a 2020/21-es szezonra

Új-Zélandon a sárgabarack-kivitel 50%-kal növekedett, és más gyümölcsök exportja is növekedett. Valójában az új-zélandi Hawke's Bay-nek ez volt az elmúlt évek egyik legjobb termelési évadja. Az ország most a 2020/2021-es szezonra összpontosít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55