Lépniük kell az italgyártóknak: a koronavírus megváltoztatta a fogyasztói szokásokat

agrarszektor.hu
Amint a koronavírus világméretű járvánnyá nőtte ki magát, szinte alig marad olyan ágazat, amelyre ne lett volna érzékelhető hatással. A több hónapos korlátozások után az üzletekbe visszatérő fogyasztók már nem ugyan azokat az élelmiszereket keresik, mint korábban. Az egészség és a tudatosság szerepe felértékelődött, és ez az italok piacán is megfigyelhetővé vált.

Az élelmiszerek és italok kereslete a vírus hatására csökkenés helyett inkább átalakult, a bárok és az éttermek bezárása pedig hozzászoktatta a fogyasztókat a házhozszállításhoz. Mindennek köszönhetően új élményekkel gazdagodhattak és új termékeket ismerhettek meg, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A kijárási korlátozások hatására számos fogyasztó igyekezett csökkenteni alkohol fogyasztását. Globálisan minden harmadik (kb. 14 millió) ember megpróbálta csökkenteni vagy végleg abbahagyni az alkoholfogyasztást a karantén időszak alatt. Közel 6%-uk sikerrel járt, míg 18%-uk a csökkentés helyett növelte fogyasztását. Annak ellenére, hogy a kézműves alkohol-tartalmú és mentes italok piaca viszonylag szűk, az igény az elmúlt időben jelentősen emelkedett irántuk. A prémium termékek felé fordulás főként azokra a fogyasztókra jellemző, akik anyagi veszteség nélkül átvészelték a vírus helyzetet és a bárokban, éttermekben elköltött jövedelmüket ezen termékek vásárlására fordították.

A koronavírus hatására a fogyasztók átértékelték saját és szeretteik egészségének fontosságát. Ennek hatására megnövekedett a vitamintartalommal rendelkező, természetes összetevőkből álló gyümölcslevek iránti igény. Az FMCG Gurus idén májusban 18 ország 23 ezer fogyasztója körében végzett felmérése alapján 10 válaszadóból 8 tervezte, hogy egészségesebben fog táplálkozni a koronavírusnak köszönhetően. 80%-uk szerint a C-vitamin kulcsfontosságú az erős immunrendszer szempontjából, míg további 57%-uk pedig szeretné a cukorfogyasztását csökkenteni.

Mindemellett a környezeti aggodalmak is kezdenek egyre inkább beszivárogni a fogyasztók italokkal kapcsolatos vásárlási döntéseibe - különösen jellemző ez a fiatalabb generációk esetében. A 100%-ban újrahasznosítható ital csomagolások alkalmazása, valamint az előállító ökológiai lábnyomának tudatos csökkentése ideális válaszok erre a fogyasztói igényre.

Annak ellenére, hogy a koronavírus hatására kialakult helyzet nem éppen ideális az italgyártóknak, a megváltozott körülmények számos új lehetőséggel kecsegtetnek a változásra nyitott előállítók számára. A kiváló minőségű, fenntartható, egészséges és természetes italok közvetlen beszerzése, illetve azok éttermekben, bárokban történő elérhetőségének fokozása segíthet a márkák frissítésében és piaci sikerének fokozásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?