Néhány nap és jön az Agrárium 2025 konferencia! Szerezze meg jegyét még most!
Figyelem! Az országos főállatorvos rendkívüli előadást tart a konferencián az aktuális járványhelyzetről, ne maradjon le!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!
Ebben a kihívásokkal teli időszakban elengedhetetlen az élelmiszeripar számára, hogy kellő gondossággal kezelje munkavállalói biztonságát, és biztosítsa az új típusú koronavírus elleni fertőzés-megelőzési és ellenőrzési intézkedések bevezetését és alkalmazását. Az élelmiszeripari vállalkozások számára most fontosabb, mint valaha, hogy hatékony élelmiszer-biztonsági rendszert működtessenek, ideértve a gyakori és alapos higiéniai gyakorlatok alkalmazását.
Az élelmiszerek előállítása során nagy hangsúlyt kell fektetni a higiéniai feltételek biztosítására mind az előállító üzem, a munkában közreműködő személyek, mind az élelmiszer előállítására használt eszközök, berendezések, technológia valamint körülmények tekintetében. A takarítás az egyik elsődleges eszköze a megfelelő körülmények biztosításának a biztonságos élelmiszer-előállításhoz, nagyon fontos művelet az élelmiszeriparban a szennyeződések és a mikroorganizmusok felhalmozódásának minimalizálásához.

A NAK Élelmiszeripari Kézikönyvek kiadványsorozatának mostani kötete ezt a témát, a takarítást járja körül, segítve ezzel is a vállalkozásokat - egyebek közt - a fertőzések megelőzésében. A kötet ismerteti egyrészt a takarítás célját, módozatait, illetve hasznos ötleteket és tanácsokat ad a helyes gyakorlatok elsajátításához és alkalmazásához. A kiadvány komplexen foglalkozik a témával, kezdve a tisztítás, fertőtlenítés jelentőségétől, fogalmától a különféle űrlapmintákig. A kapcsolódó jogi szabályozások mellett ismerteti a takarítás során használt alapvető anyagokat, eszközöket, általánosságban az üzemi takarítás követelményeit, szükséges gyakoriságát. Szót ejt továbbá a tisztítási, fertőtlenítési módokról, a takarítási utasítás és terv készítéséről, az alkalmazott takarítószerekkel szembeni követelményekről, a kezelési szabályokról.
A kiadvány letölthető erről az oldalról. A jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatban további információs anyagok érhetőek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán.