Már csak néhány nap és ismét együtt a hazai agrárszakma az Agrárszektor konferencián Siófokon!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Nagy István, Áder János, Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Nem túlzás azt mondani, hogy az egyik legnépszerűbb gyümölcs Magyarországon az alma. A KSH 2019-es adatai szerint abban az évben a magyar háztartásokban elfogyasztott almamennyiség fejenként 12 és fél kiló volt. A betakarított termésmennyiség a hazai gyümölcstermésből átlagosan 67%-ot tett ki, a legtöbbet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szüretelték. Az utóbbi hat évtizedben mindvégig az alma termesztése volt a legjelentősebb idehaza, írta meg a HelloVidék.
Nem túl jó hír viszont, hogy az éves fogyasztói átlagára kisebb ingadozásokkal az ezredforduló óta emelkedik. A 2020-as tavaszi fagykárok hatásaként a megszokott árintervallum legmagasabb árait is meghaladják a jelenlegi gyümölcsárak (köztük az almáé is), és elképzelhető, hogy májusig, vagy akár őszig sem várható változás, nyilatkozta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
- részletezte Apáti Ferenc.
Így, hogy a termés nagyjából fele elveszett, 500-550 forintos kilóárral kell számolni az alma esetében. Természetesen belefuthat az ember akciósan, 300-350 forintos kilóáron kínált almákba is, de ezek a gyümölcsök jellemzően nem a makulátlan minőséget képviselik. Sőt, arra is van példa, hogy bizonyos fajtákat ezer forint körüli vagy azt meghaladó kilóáron árulnak.
Az sem épp bizakodásra okot adó tendencia, hogy világszerte csökken az almatermelés. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből kiderül, hogy globálisan 4%-os csökkenéssel számolnak a 2020/21-es évben. A visszaesés nagy része a Kína északnyugati tartományaiban bekövetkezett súlyos tavaszi fagyokhoz köthető, ami a virágzás során érte a gyümölcstermést és csökkentette a 40,5 millió tonnás termelésüket. Az időjárási viszonyok miatt az amerikai termelés is csökken. Az előrejelzések szerint az Európai Unió almatermelése 12,2 millió tonna, ami a történelmi átlag közelében van.
Ezért lenne fontos minél többet enni belőle
Remélhetőleg nem kell attól tartani, hogy hamarosan luxuscikk lesz Magyarországon ez a közkedvelt gyümölcs, annál is inkább, mert rengeteg jó tulajdonsággal bír. Biztos sokaknak ismerős a mondás, miszerint "minden nap egy alma az orvost távol tartja". De vajon van-e tudományos alapja, hogy az almafogyasztás segít megőrizni az egészséget? Nos, ez nem egyértelmű, viszont az biztos, hogy ha valaki az almát belecsempészi az étrendjébe, az több szempontból is jótékony hatással lehet az egészségére - ezeket gyűjtötte össze a HelloVidék a Healthline cikke alapján.
Az alma tele van fontos tápanyagokkal, köztük rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Kutatások szerint, ha valaki több almát eszik, számos krónikus betegségnek, köztük a szívbetegségnek is mérsékelheti a kockázatát. Ennek oka lehet a flavonoid-tartalom (ezek olyan vegyületek, amikről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást és védik a szív egészségét). Az antioxidánsok, flavonoidok egyebek mellett a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében is szerepet játszanak. Egy tanulmány korábban azt bizonyította, hogy a nagyobb mennyiségű alma fogyasztása mérsékli a tüdőrák kialakulásának valószínűségét, egy másik pedig a vastagbélrákkal kapcsolatban jutott ilyen eredményre. Más kutatások szerint a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend szerepet játszhat a gyomor-, a vastagbél-, a tüdő-, a szájüreg- és a nyelőcsőrák kialakulásának megakadályozásában. Az almában emellett olyan, vízben oldódó rostok is vannak, amik segíthetnek a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében (mindkettő a szívbetegség kockázati tényezője).
Még több pozitív hatás, amit az almának tulajdonítanak
- Segít a fogyásban: magas rosttartalma miatt elősegíti a teltségérzetet, ezáltal hatékonyan csökkenhet a kalóriabevitel, így eredményesebb lehet a diéta.
- Javítja a csontok egészségét: többféle vizsgálat is kimutatta már, hogy ha nagyobb mennyiségű gyümölcsöt eszik az ember, azzal növelheti csontjai ásványianyag-tartalmát.
- Serkenti az agyműködést: mint kimutatták, az almafogyasztás segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és megelőzni a mentális leépülést.
- Védelem az asztma ellen: szintén tudományos tény, hogy a gyakori és nagyobb mennyiségű almafogyasztás mérsékli az asztma kialakulásának kockázatát.
- Csökkenti a cukorbetegség rizikóját: egy átfogó tanulmány szerint napi egy alma elfogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét 28%-kal csökkenti azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztják ezt a gyümölcsöt.
Ezek után belátható: nem valószínű, hogy az emberi egészséget bármilyen szempontból is fenyegetné az almaevés, azonban ha valaki túlzásba azt, és rövid időn belül extra sokat fogyaszt belőle, a fokozott rostbevitel puffadást, emésztési gondokat, akár gyomorfájást is okozhat. Az alma mellett számos gyümölcs és zöldség kínál hasonlóan gazdag tápanyagforrást, és fogyasztásukkal ugyanolyan jót tehetünk az egészségünknek. A minél változatosabb étrend elérése érdekében fantáziánknak és ízlésünknek megfelelően kombinálhatjuk őket. Íme néhány gyümölcs és zöldség, amiket nyugodtan használhatunk akár az alma alternatívájaként is:
- banán
- áfonya
- brokkoli
- sárgarépa
- karfiol
- kelkáposzta
- őszibarack
- körte
- ananász
- spenót
- paradicsom