Ez lehet a világ legundorítóbb sajtja, mégis rengetegen rajonganak érte

Ez lehet a világ legundorítóbb sajtja, mégis rengetegen rajonganak érte

agrarszektor.hu
Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetét sok mindenről ismerik világszerte, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy helyi specialitás 2009-ben. Ez az úgynevezett casu marzu, amit a világ legveszélyesebb sajtjaként tartanak számon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A casu marzu egy különleges juhsajt, amelyet Szardínia lakóin kívül valószínűleg csak a legelszántabb sajtrajongók tudnak értékelni. Ez nem meglepő, ugyanis ennél a sajtnál már az elkészítés folyamata is undorítóan hangzik. A casu marzut ugyanis az előállítás során kiteszik egy meleg, nedves helyre, hogy legyek rakják le a tojásaikat bele. A peték kikelnek és gyakorlatik beeszik magukat a sajtba, így mire fogyasztásra kész lesz az élelmiszer, több ezer kifejlett lárva lesz található benne - írta meg a Sokszínű Vidék a CNN értesülései alapján.

A sajtnak a tetejét kell felnyitni, ehhez a lárvák egyáltalán nem nyúlnak. Ez alatt található egy krémes réteg, amit kikanalaznak belőle. Nem szép látvány, ugyanis az állatok ezen a ponton mozgolódni kezdenek a sajtban. Egyes helyiek átforgatják a sajtot egy speciális szerkezettel, ami kiszűri a lárvákat belőle. Viszont vannak, akik szerint ez felesleges, és egy az egyben fogyasztják a sajtritkaságot.

Ha valakinek sikerül legyőzni az undort és megkóstolja a sajtot, órákig tartó utóízt érezhet majd a szájában. Egyesek afrodiziákumként tekintenek a casu marzura, mások szerint veszélyes az emberi szervezetre, mert a lárvák túlélhetik a harapásokat és úgynevezett légynyüvességet okozhatnak, ami perforációt eredményezhet a belekben. Mindazonáltal egyetlen ilyen esetet sem regisztráltak eddig a sajttal összefüggésben.

A sajtot kereskedelmi forgalomba nem lehet hozni, de Szardíniában évszázadok óta fogyasztják a lárvákkal együtt. Jogi értelemben a casu marzu a szürke zónában van, mert bár az olasz kormány 1962-ben betiltotta minden parazitával fertőzött étel fogyasztását az országban, és azt, aki eladja a sajtot, akár 50 ezer euróra is bírságolhatja, a szardínaiaik viszont csak nevetnek, amikor a tilalomról kérdezik őket. Tíz másik olasz régióban is találhatóak hasonlóan különleges, lárvafertőzött sajtok, de a casu marzunak van a legnagyobb hagyománya, ami a kultúra részét is képezi a szigeten.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?