Ez lehet a világ legundorítóbb sajtja, mégis rengetegen rajonganak érte

agrarszektor.hu
Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetét sok mindenről ismerik világszerte, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy helyi specialitás 2009-ben. Ez az úgynevezett casu marzu, amit a világ legveszélyesebb sajtjaként tartanak számon.

A casu marzu egy különleges juhsajt, amelyet Szardínia lakóin kívül valószínűleg csak a legelszántabb sajtrajongók tudnak értékelni. Ez nem meglepő, ugyanis ennél a sajtnál már az elkészítés folyamata is undorítóan hangzik. A casu marzut ugyanis az előállítás során kiteszik egy meleg, nedves helyre, hogy legyek rakják le a tojásaikat bele. A peték kikelnek és gyakorlatik beeszik magukat a sajtba, így mire fogyasztásra kész lesz az élelmiszer, több ezer kifejlett lárva lesz található benne - írta meg a Sokszínű Vidék a CNN értesülései alapján.

A sajtnak a tetejét kell felnyitni, ehhez a lárvák egyáltalán nem nyúlnak. Ez alatt található egy krémes réteg, amit kikanalaznak belőle. Nem szép látvány, ugyanis az állatok ezen a ponton mozgolódni kezdenek a sajtban. Egyes helyiek átforgatják a sajtot egy speciális szerkezettel, ami kiszűri a lárvákat belőle. Viszont vannak, akik szerint ez felesleges, és egy az egyben fogyasztják a sajtritkaságot.

Ha valakinek sikerül legyőzni az undort és megkóstolja a sajtot, órákig tartó utóízt érezhet majd a szájában. Egyesek afrodiziákumként tekintenek a casu marzura, mások szerint veszélyes az emberi szervezetre, mert a lárvák túlélhetik a harapásokat és úgynevezett légynyüvességet okozhatnak, ami perforációt eredményezhet a belekben. Mindazonáltal egyetlen ilyen esetet sem regisztráltak eddig a sajttal összefüggésben.

A sajtot kereskedelmi forgalomba nem lehet hozni, de Szardíniában évszázadok óta fogyasztják a lárvákkal együtt. Jogi értelemben a casu marzu a szürke zónában van, mert bár az olasz kormány 1962-ben betiltotta minden parazitával fertőzött étel fogyasztását az országban, és azt, aki eladja a sajtot, akár 50 ezer euróra is bírságolhatja, a szardínaiaik viszont csak nevetnek, amikor a tilalomról kérdezik őket. Tíz másik olasz régióban is találhatóak hasonlóan különleges, lárvafertőzött sajtok, de a casu marzunak van a legnagyobb hagyománya, ami a kultúra részét is képezi a szigeten.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?