Ömlik a silány minőségű import zöldség a hazai boltokba: ezt sózzák rá a magyarokra

Ömlik a silány minőségű import zöldség a hazai boltokba: ezt sózzák rá a magyarokra

Bõle István
Sok-sok családot ért kellemetlen meglepetés Húsvét vasárnap reggelén, amikor az egy vagy esetleg három nappal korábban megvásárolt retket a sonka mellé az asztalra tették, ugyanis a szemek addigra az eredeti térfogatuk felére, harmadára zsugorodtak. De voltak gondok a csomózott zöldhagyma minőségével is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ezek a gondok szinte kizárólag a külföldről behozott primőr áruknál jelentkeztek. Dél-Európában más a retek termesztési technológiája, mint idehaza. Az ottani gazdaságok már talaj nélkül, úgynevezett vízágyas technológiával termelik a 20-25 milliméter átmérőjű retket. Ez sokkal gyorsabb növekedést és kevesebb szárazanyag tartalmat jelent. A magyar gazdák továbbra is talajon termelnek, így a növény szervesen építkezik, lényegesen kisebb víztartalommal 

 - mondta az Agrárszektornak Acsay Lajos zöldségkereskedő, a NAK Csongrád-Csanád megyei szervezete élelmiszerforgalmazási osztály elnöke. 

A minőségromlás szempontjából nem hagyható figyelmen kívül az a körülmény sem, hogy az import termékek napokkal korábban kikerültek a termőhelyükről, mint a hazaiak. A legkorszerűbb módszerrel történő szállítás is próbatétel a nagy víztartalmú zöldségfélék számára. Amikor a pultra, bevásárló szatyrokba kerülnek, már korántsem ideálisak számukra a körülmények. Nemcsak a víztartalmuk párolog el gyorsan, hanem elveszítik a roppanóságukat is.

A csemegehagyma megtermelésénél döntő tényező, hogy Magyarországnak teljesen más a klímája, mint Dél-Európának. Nálunk januárban-februárban sem a napsütéses órák száma, sem a hőmérséklet nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő nagyságúra nőjenek, vastagodjanak a csomózott zöldhagyma egyedei. Eltérő eredmény kapnak a gazdák a dughagymáról és a magról történő ültetésnél. Az igazi hagyma ízt az első technológia produkálja. A magról vetett hagymának kesernyésebb íz világa lesz. Húsvét környékére például Olaszországban már kifutó termék a zöldhagyma és már nagyon sok esetben magszárasak a növények. A magszárat ki lehet törni vagy éppen vágni, de a hagyma ebben az állapotában már elvesztette a friss, roppanós állagát. Ez a csomón természetesen kívülről nem látszik. Idehaza a magról vetett hagymák nincsenek a fejlődésüknek azon stádiumában, hogy piacképesek legyenek. Ennek az idén az átlagosnál hidegebb márciusi időjárás is az oka.

Húsvét előtt és napjainkban sincs jelentős ár eltérés az import és a hazai retek és zöldhagyma között. A felvásárlási árakat idehaza alapvetően ezeknél a termékeknél a nagy áruházak diktálják. Ha a meghatározott értékért nem kapnak hazait, máris rendelik az importot. A szabad piacon most 150-200 forint közötti áron kel el a hónapos retek csomója, míg az áruházak 120-150 forintért fogadják ezeket a cikkeket a hazai kertészetekből.

Az utóbbi hónapokban Magyarországon is elkezdte néhány termelő a hibrid retek termesztését, amely nagyon szapora, rövid a tenyészideje, kicsi a zöldje és nem nő meg nagyra. Ez várhatóan kiszoríthatja majd a hazai piacról a vízágyas technológiával termelt import fajtákat.

A hónapos retek és a csomózott zöldhagyma a Húsvét utáni hetekben is a legfontosabb friss zöldségeink. Ezért érdemes megfogadni a szakember tanácsát az otthoni tárolásra: ajánlott mindkét terméket műanyag dobozban, hűtőben tárolni, hogy ne száradjanak ki. Így 2-3 nappal tovább is megmarad az élvezeti értékük.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?