2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Meglepő dolgok derültek ki ezekről az ínyencségekről: te kóstoltad már őket?

agrarszektor.hu
Finomabb-e a méhsejtmintás csokoládé? Natúr vagy fekete kakaóval süssünk-e süteményt? Mennyire kedvelik a magyarok a szálas teákat? Többek között ezekre a kérdésekre kerestek választ a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet (MATE ÉTTI) végzősei a csokoládé-, kávé- és teakészítő mester szakirányú továbbképzés során született szakdolgozataikban.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A MATE unikális képzésén Kolozs Krisztina annak járt utána, hogy az egyes csokoládétípusokhoz mely fűszerek és herbáriák illenek legjobban - írja közleményében az egyetem. Mint a kedveltségi visszajelzések alapján kiderült, a csokoládéborssal és levendulával ízesített fehér csokoládé és a ciprusi fekete piramis sópehellyel és tonkababbal ízesített rózsaszín ruby csokoládé lett a legnépszerűbb. Ezeket követte a Tellicherry borssal és citromverbénával ízesített étcsokoládé, valamint a szicíliai narancsos borsos és zsályás tejcsokoládé.

Németh Szabina a különböző kakaóporokkal készült sütemények szerkezetét vizsgálva megállapította, hogy piskóták esetén a natúr kakaóval készült sütemény kérge volt a legkeményebb és legroppanósabb, a fekete kakaóval készült piskóta belső szerkezete pedig a legpuhább. Az édességek ízén túl kétségtelenül fontos szempont a díszítés is - ezzel kapcsolatban jutott meglepő eredményre egy másik végzett hallgató. Amikor ugyanis ugyanolyan bonbonok egyik csoportjának felületét méhsejtmintás transzferfóliával díszítette, a bírálók 80 százaléka finomabbnak ítélte a mintás csokoládét.

Forrás: MATE

Vladár Zsuzsanna kutatásai során a tea jelenlegi hazai piaci helyzetével foglalkozott. Mint megállapította, az elmúlt 15 év során jelentősen megváltozott a tea megítélése, csökkent a kizárólag betegség idején teázók aránya, és jelentős mértékben nőtt a teákat ízesítés nélkül, a valódi ízükben "élvezők" tábora. A hiánypótló felmérés során arra is fény derült, hogy a filteres teák helyett egyre több magyar fogyasztó választja a magasabb minőséget képviselő szálas teákat.

Ha valaki az élvezeti élményen túl mélyebb betekintést szeretne nyerni a fent bemutatott területek valamelyikébe, annak nagyszerű lehetőség a MATE Budai Campusán idén harmadszor induló csokoládé-, kávé- és teakészítő mester szakirányú továbbképzés, melyről további részletek a www.csokoladekavetea.hu honlapon olvashatók. A gasztronómiai vállalkozások munkatársainak és az ínyencségek szerelmeseinek ajánlott képzés jelentkezési határideje 2021. augusztus 15.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?