Mi lesz az ára az alternatív tojástermelési tartástechnológiáknak?

Takarék Agrár24
2018-ban az Európai Unióban elindult egy polgári kezdeményezés, ami a tojástermelésben alkalmazott ketreces tartásmódok beszüntetését célozta. 2019 szeptemberére a kezdeményezés 1,4 millió aláírást gyűjtött össze, s az Európai Bizottság 2020 ősze óta ezt érvényes kezdeményezésként tartotta számon. Utóbbi egyébként az eddigi legnagyobb, civil kezdeményezésre indult állattartókra nagyon jelentős hatást gyakorló intézkedés.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az előbbieket követően, idén júniusban az Európai Bizottság állást foglalt, miszerint 2023-ig tervezik kidolgozni azon jogszabályokat, melyek várhatóan 2027 végével megtiltanák valamennyi baromfi- és nyúlféle ketrecben tartását. Utóbbiak közül leginkább az árutojás termelésben elterjedt a ketreces tartásmód (nem véletlenül), jelen blogbejegyzésünkben röviden ennek egyes hatásait igyekszünk bemutatni.

Forrás: EUROSTAT alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

2020 év végén az EU-ban a tojótyúkoknak közel fele termelt ketrecben, 33 %-a mélyalmos/volier tartástechnolgóiában, fennmaradó állomány pedig ökológiai vagy szabadtartásban. A magyar tojótyúkoknak közel háromnegyedét ketreces tartástechnológiában tarták a gazdálkodók. Fontos kiemelni, hogy a bemutatott példa egy 2020-as állapot, a korábbi években jóval magasabb volt a ketrecben termelők aránya, azonban a már említett civil kezdeményezés, illetve közvélemény hatására számos ország átfogóan növelte az alternatív tartásrendszerek arányát.

Viszont az EU-ban a 2020 év végi adatok szerint, közel 180 milliót számlál az a tojótyúk állomány, amelyik feljavított ketrecben van tartva. Egy átlagos, 25 tyúk/m2 telepítési sűrűséggel számolva 7,2 millió m2-nyi nevelőfelületet kell úgy átalakítani, hogy megfeleljen az új szabályozásnak. Továbbá meg kell jegyezni azt is, hogy a telepítési sűrűség még többszintes mélyalmos technológiában alacsonyabb, tehát ugyanezt a 180 millió tyúkot 20-25 %-kal nagyobb nevelő felületre tudnánk áthelyezni a ketrecekből. Említenünk kell azt is, hogy a "nemketreces" tartásmódokban valamelyest rosszabb a takarmányfelhasználás aránya, illetve az éves tojáshozam is. Összeségében tehát nagyobb nevelőfelületen, több takarmánnyal lehet csak előállítani ugyanazt a tojásmennyiséget, mint amit az elmúlt években tudtak az európai termelők.

Mindkét termelési rendszernek van előnye és hátránya is, emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni az állatjóléti szempontokat sem. Vannak ugyan kutatások, melyek statisztikai alapon igazolták, hogy a tojás minőségére nem feltétlenül van pozitív hatással az alternatív/mélyalmos tartásmód, illetve a szabadon mozgás miatt magasabb az elhullás is, nem beszélve arról, hogy a mélyalmos tartásban termelt tojás drágább is, tehát a fogyasztónak végsősoron meg kell fizetnie ennek a felárát, tehát a képződő jövedelemtömeg akár ugyanakkora is lehet a termelő oldalán.

Termelőként muszáj figyelemmel kísérni a szabályozási folyamatokat, s beruházásainkat a jövő igényeihez igazítani, ebben a Takarékbank Agrárcentrum szakértő munkatársai készséggel állnak rendelkezésükre!

Felhasznált irodalom: Molnár Sz. - Szőllösi L. Az étkezési tojástermelésben alkalmazott tartástechnológiák fenntarthatósági kérdései ECONOMICA (SZOLNOK) 12 : 1-2 pp. 27-35. , 9 p. (2021) 

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?