2022. augusztus 18. csütörtök Ilona

Meglepő számok láttak napvilágot a kávéról: ezt te sem gondoltad volna

agrarszektor.hu
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint 2000 óta közel ötven százalékkal nőtt a világ kávétermelése, amely 2018/2019-es szezonban érte el a rekordját. A kávéfogyasztást illetően nem tapasztalható ilyen meredek emelkedés, az viszont kétségbevonhatatlan tény, hogy Európában fogy a legtöbb ebből az italból, ezt követi Ázsia és Óceánia, Észak-Amerika pedig csak a harmadik ezen a listán. A magyarok kávéfogyasztás szempontjából a középmezőnybe tartoznak.

Egyre több kávét termelnek az exportáló országok, amelyek 2000/2001-es szezonban még csak 113746 zsák kávét állítottak elő (1 zsák = 60 kg), 2018/2019-re azonban már 172461 zsákra nőtt a termelés. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatai szerint 2019/2020-ban ezután az időjárási szélsőségek miatt egy rosszabb év következett, amikor több mint 7 ezer zsákkal csökkent a világ kávétermése, majd ez a tendencia folytatódott tavaly, amikor a koronavírus-járvány is beütött. 2020/2021-ben a világon valamivel több mint 160 ezer zsák kávét termesztettek.

A világ kávétermelése (2000-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A szakértők szerint az idei év fordulópontot jelenthet a kávéágazat jövőjét illetően. Vietnámban, a világ második legnagyobb kávéexportőr országában a koronavírus delta variánsa miatt komoly intézkedéseket léptettek életbe, így szigorították a Ho Si Minh-város kikötőjében már júniusan elrendelt zárlatot, valamint korlátozásokat vezettek be az egyes kávétermelő területein. Ezen intézkedések óta zavarok tapasztalhatóak az ellátási láncban, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Brazíliában, a világ legnagyobb kávéexportőr országában viszont az aszály miatt került veszélybe a termés, amelyet ezen kívül még szokatlanul hideg időjárási körülmények és havazások is sújtottak. A szakértők szerint a problémák ellenére nem lesz kávéhiány idén, drágulásra azonban számítani lehet, és talán kell is. A kérdés csak az, hogy a feldolgozók lenyelik-e a drágulást, vagy megpróbálják annak egy részét vagy egészét a fogyasztókra áthárítani.

A világ kávé iránti igénye ugyanis töretlen, a globális fogyasztás folyamatosan emelkedik. Becslések szerint a világon naponta több mint 2 milliárd csésze kávét isznak az emberek. Ebben Európa jár az élen, ahol 33%-kal több kávét fogyaszt a lakosság, mint egész Ázsiában és Óceániában. A harmadik legnagyobb fogyasztó Észak-Amerika, ahol az emberek az európai kávéfogyasztásnak csak az 57%-át hozzák.

A világ kávéfogyasztása (2015-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A kávénak egyébként 2009 óta világnapja is van: ez volt szeptember 29-e. A legenda szerint azért ez a dátum lett a kávé világnapja, mert a hosszú nyár után ezzel emlékeztetik az emberek magukat, hogy újra itt az ősz és dolgozni kell, a munkának pedig szerves része a kávészünet.

A nemzetközi statisztikák szerint a legnagyobb kávéfogyasztók a finnek, ők évente fejenként átlagosan 12 kilót használnak fel, miközben a világon a legnagyobb termelő országban, Brazíliában csak 5,3 kilót, s ezzel 24. a listán. Az Egyesült Államok 4,2 kilóval a 39., és Olaszország is csak a 18. a listán Ausztria mögött, amely a 16. helyen áll. Európában a skandinávok után a Benelux államok lakói a legnagyobb kávéfogyasztók: Hollandia, Belgium az első 10-ben van, Luxemburg a 11. A magyarok az 56. helyet foglalják el a 3,1 kilogrammos fogyasztással, éppen Japán mögött (3,3 kilogramm) de Ausztrália előtt (3 kilogramm). A térségben a csehek, a szlovákok, a szlovének, a szerbek és a horvátok is megelőzik a magyarokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?