Itt a franciák nagy terve: ilyen zöldségeket és gyümölcsöket árulnának a boltokban

agrarszektor.hu
Franciaország 2022. januárjától sokféle zöldség és gyümölcs esetében betiltja a műanyag csomagolóanyagok használatát a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentése érdekében - közölte hétfőn a környezetvédelmi minisztérium. A kormány egy 2020. februárjában megszavazott törvényt hatályba léptetve közzétette azt a mintegy 30 gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó listát, amelyeket január 1-jétől kizárólag műanyag csomagolás nélkül lehet majd árusítani. A listán a póréhagyma, a padlizsán a gömbparadicsom, valamint az alma, a banán és a narancs szerepel.
Felháborító mennyiségű egyszer használatos műanyagot használunk mindennapjainkban. A törvény célja, hogy visszaszorítsa az egyszer használatos műanyagok használatát, és ösztönözze annak más anyagokkal vagy újrafelhasználható és újrahasznosítható csomagolásokkal való helyettesítését

 - áll a minisztérium közleményében. Becslésük szerint a gyümölcsök és zöldségek 37%-át csomagolva adják el, és a minisztérium arra számít, hogy az intézkedés révén évente több mint egymilliárd darab felesleges műanyag csomagolást lehet majd megelőzni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A francia gyümölcsértékesítők szövetségének elnöke, Francois Roch szerint a papírra való átállás nehéz lesz ilyen rövid idő alatt. 

Egyes termékek értékesítése bonyolult, mivel csomagolás hiányában sok vásárló megérintheti a gyümölcsöt, és az emberek nem akarják, hogy a gyümölcsükhöz más vásárlók is hozzányúljanak

 - mondta. A csomagolási tilalom egy többéves kormányzati program része, amelynek célja a műanyagok fokozatos kivonása. Franciaország 2021-től betiltotta a műanyag szívószálakat, poharakat és evőeszközöket, valamint a hungarocellből készült dobozokat is.

A szeletelt gyümölcsöket és korlátozott számú kényes gyümölcsöt és zöldséget egyelőre még lehet műanyag csomagolásban árulni, de ezt 2026. június végéig fokozatosan megszüntetik. A műanyag csomagolást 2023. június végéig betiltják a koktélparadicsom, a zöldbab és az őszibarack, 2024 végéig pedig az endívia, a spárga, a gomba, egyes saláták és fűszernövények, valamint a cseresznye esetében. 2026 június végére már a málnát, a szamócát és más bogyós gyümölcsöket is műanyag csomagolás nélkül kell értékesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?