A számok nem hazudnak: meglepő adatok érkeztek Európa tejtermeléséről

A számok nem hazudnak: meglepő adatok érkeztek Európa tejtermeléséről

Óriásit nőtt az Európai Unióban a feldolgozóüzemekbe eljuttatott nyerstej mennyisége az elmúlt évtizedben. Az Eurostat a 2011 és 2020 közötti időszakban több uniós tagállamban is 10 százalék fölötti növekedést regisztrált a termelésben. Magyarországon az uniós átlagnál magasabb termelésnövekedést mért a szervezet. A fogyasztói tej előállítását illetően azonban ellentétes trendek tapasztalhatóak az unióban, noha Magyarország itt még komolyabb növekedést ért el.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ugrásszerűen megnőtt a feldolgozóüzemekbe eljuttatott nyerstej mennyisége Európában az utóbbi években. 2011 és 2020 között az Európai Unió több tagállamában is jelentős, gyakran 10% fölötti növekedést regisztráltak a termelésben - derült ki az Eurostat adatbázisából.

Németországban a vizsgált időszakban 11%-kal nőtt feldolgozóüzemekbe eljuttatott nyerstej mennyisége. Míg 2011-ben több mint 29,3 millió tonna nyerstejet szállítottak el, ez a mennyiség 2020-ig gyakorlatilag folyamatosan nőtt, amikor is megközelítette a 32,6 millió tonnát. Ezzel szemben a franciáknál 2011 és 2020 között inkább stagnált a termelés. A vizsgált időszak elején ez meghaladta 24,6 millió tonnát, és a következő években előbb egy enyhe csökkenést, majd egy komolyabb növekedést regisztrált az Eurostat. Aztán azonban ismét jött egy visszaesés, és 2020-ra épp, hogy elérte a 2011-es szintet a francia tejfeldolgozó üzemekbe beszállított nyerstej mennyisége.

Hollandia ezzel szemben a németekét is meghaladó növekedést produkált, a vizsgált időszak elején a feldolgozókba eljuttatott nyerstej mennyisége (11,6 millió tonna) 2020-ra megközelítette a 14 millió tonnát, 2016-ban és 2017-ben pedig meg is haladta azt. De még a vizsgált időszak végén is egy csaknem 20%-os termelésnövekedést mért az Eurostat, ami mindenképpen figyelemre méltó. Ennél visszafogottabban emelkedett az olaszok termelése, amely 2011-ben 10,3 millió tonna körül mozgott, majd a következő években szinte folyamatosan növekedve 2018-ra megközelítette a 12,1 millió tonnát, 2020-ban pedig csaknem 11,9 millió tonna volt. Vagyis a vizsgált időszakban 16%-os növekedést volt tapasztalható az olaszoknál a feldolgozókhoz beszállított nyerstej mennyiségét illetően. 

Magyarország a nyerstej-előállítás tekintetében az Európai Unió középmezőnyébe tartozik, de annak is inkább az alsó részébe. Ennek ellenére az Eurostat adatai alapján 2011 és 2020 között a magyarok nyerstej-előállítása is növekedett. Amíg a vizsgált időszak elején Magyarországon 1,3 millió tonna nyerstej jutott el a feldolgozóüzemekbe, ez a mennyiség évről évre folyamatosan nőtt, 2020-ra pedig elérte az 1,6 millió tonnát is. Ezzel Magyarország több mint 24%-os termelésnövekedéssel büszkélkedhet.

Ezzel szemben a fogyasztói tej előállítása több uniós tagállamban is csökkenő tendenciát mutat. Németországban a vizsgált időszak elején, 5,2 millió tonna fogyasztói tejet állítottak el a feldolgozó üzemekben, de ez a mennyiség folyamatosan csökkent, és 2020-ra már csak alig 4,6 millió tonna volt, ami 13%-os visszaesést jelent. Spanyolországban mindössze 3%-os volt a csökkenés, a 2011-es 3,7 millió tonnáról a vizsgált időszak végére 3,6 millió tonnára esett vissza a fogyasztói tej termelése.

Látványosabb volt a csökkenés Franciaországban, ahol több mint 9%-ot esett vissza a termelés. Amíg 2011-ben 3,4 millió tonna fogyasztási tejet állítottak elő, addig 2020-ra ez már csak 3,1 millió tonna volt. Németországhoz hasonlóképpen alakult a termelés Olaszországban is. Itt a vizsgált időszak elején még közel 2,7 millió tonna nyerstejet állítottak elő, ám ez 2020-ra 2,3 millió tonnára esett vissza, vagyis itt is 13%-os visszaesést regisztrált az Eurostat.

Magyarországon viszont ezzel ellentétes trendet mértek, hazánkban 2011 és 2020 között nőtt a fogyasztói tej előállítása. Míg a vizsgált évtized elején több mint 345 ezer tonna fogyasztói tejet állítottak elő a magyar feldolgozóüzemekben, ez a mennyiség 2020-ra megközelítette az 557 ezer tonnát is, összességében tehát 61%-kal nőtt a termelés.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?