Kiderült a csúf igazság: ennyire drágultak meg az élelmiszerek a magyar boltokban

Kiderült a csúf igazság: ennyire drágultak meg az élelmiszerek a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Az Eurostat közzétette az összes európai uniós országra vonatkozó árstatisztikáját, amelyek alapján igazán lesújtó a magyar helyzet. Az ételért harmadával kellett többet fizetniük a magyaroknak augusztusban, mint egy évvel korábban, ami egy szomorú első helyet hozott az országnak, ráadásul hazánk az összes terméket figyelembe vevő inflációt tekintve is negyedik az EU-ban, épp csak a balti országok előzik meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022-ben Magyarországon következett be negyedik legnagyobb drágulás a nyár legutolsó hónapjában Európában: a három balti országban, Litvániában, Lett-, illetve Észtországban 21,1-25,2% között drágult az élet, hazánkban pedig 18,6%-kal kell többet fizetni ugyanazért, mint egy évvel korábban a HCPI (harmonizált fogyasztói árindex) szerint - írta meg a 24.hu az Eurostat adatai alapján. A statisztikák szerint Magyarország a régióban csúcstartó: Ausztriában például feleakkora mértékű volt az infláció, mint itthon, a többi szomszédos országban tizenpár százalékkal kerülnek többe a cikkek, Közép-Európában Csehország 17,1%-os értéke áll a legközelebb a miénkhez.

Az Európai Unión belül a finnek, a máltaiak, illetve a franciák a legszerencsésebbek: ezekben az országokban 8%-nál alacsonyabb inflációt mért az Eurostat. Svájcban pedig megállt az idő: itt egy alig észrevehető, mindössze 3,3%-os drágulás volt tavaly augusztushoz képest. Az unió országaiban átlagosan 10,1%-os volt az infláció.

Az Eurostat adatait elemezve kiderült, kizárólag az élelmiszerek drágulását tekintve Magyarország az élen jár Európában: idehaza átlagosan harmadával többe kerülnek ezek a cikkek, mint egy évvel korábban. Magyarország után Litvánia és Lettország következik, 30%-os, illetve 26%-os élelmiszerár-változással, a szomszédos Ausztriában mindössze 13%- volt a növekedés mértéke, a déli szomszédainknál pedig 20% körüli. Az Európai Unióban Írországban, Franciaországban, Luxembourgban, illetve Cipruson 10%-nál kisebb mértékű volt a drágulás az élelmiszereket tekintve. Svájcban pedig mindössze 2,3%-os, ami azt jelenti, hogy kis túlzással alig kellett idén többet fizetni az élelmiszerért, mint tavaly nyáron. Az unió országaiban átlagosan 14,3%-os volt az élelmiszer-infláció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?