Kiderült a csúf igazság: ennyire drágultak meg az élelmiszerek a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Az Eurostat közzétette az összes európai uniós országra vonatkozó árstatisztikáját, amelyek alapján igazán lesújtó a magyar helyzet. Az ételért harmadával kellett többet fizetniük a magyaroknak augusztusban, mint egy évvel korábban, ami egy szomorú első helyet hozott az országnak, ráadásul hazánk az összes terméket figyelembe vevő inflációt tekintve is negyedik az EU-ban, épp csak a balti országok előzik meg.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

2022-ben Magyarországon következett be negyedik legnagyobb drágulás a nyár legutolsó hónapjában Európában: a három balti országban, Litvániában, Lett-, illetve Észtországban 21,1-25,2% között drágult az élet, hazánkban pedig 18,6%-kal kell többet fizetni ugyanazért, mint egy évvel korábban a HCPI (harmonizált fogyasztói árindex) szerint - írta meg a 24.hu az Eurostat adatai alapján. A statisztikák szerint Magyarország a régióban csúcstartó: Ausztriában például feleakkora mértékű volt az infláció, mint itthon, a többi szomszédos országban tizenpár százalékkal kerülnek többe a cikkek, Közép-Európában Csehország 17,1%-os értéke áll a legközelebb a miénkhez.

Az Európai Unión belül a finnek, a máltaiak, illetve a franciák a legszerencsésebbek: ezekben az országokban 8%-nál alacsonyabb inflációt mért az Eurostat. Svájcban pedig megállt az idő: itt egy alig észrevehető, mindössze 3,3%-os drágulás volt tavaly augusztushoz képest. Az unió országaiban átlagosan 10,1%-os volt az infláció.

Az Eurostat adatait elemezve kiderült, kizárólag az élelmiszerek drágulását tekintve Magyarország az élen jár Európában: idehaza átlagosan harmadával többe kerülnek ezek a cikkek, mint egy évvel korábban. Magyarország után Litvánia és Lettország következik, 30%-os, illetve 26%-os élelmiszerár-változással, a szomszédos Ausztriában mindössze 13%- volt a növekedés mértéke, a déli szomszédainknál pedig 20% körüli. Az Európai Unióban Írországban, Franciaországban, Luxembourgban, illetve Cipruson 10%-nál kisebb mértékű volt a drágulás az élelmiszereket tekintve. Svájcban pedig mindössze 2,3%-os, ami azt jelenti, hogy kis túlzással alig kellett idén többet fizetni az élelmiszerért, mint tavaly nyáron. Az unió országaiban átlagosan 14,3%-os volt az élelmiszer-infláció.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?