Új piacok felé kacsingatnak a szerb almatermesztők: itt adnák el a gyümölcsöt

Új piacok felé kacsingatnak a szerb almatermesztők: itt adnák el a gyümölcsöt

agrarszektor.hu
Várhatóan 5 százalékkal nagyobb lesz a tavalyinál az idei szerb almatermés, a legfrissebb becslések szerint közel 540 ezer tonna közötti betakarított mennyiség várható. Ugyanakkor, mivel az EU-ban 10 százalékkal nő a termés, kemény versenyre kell számítani a hagyományos szerb exportpiacokon, ezért kérdéses, hol tudják majd értékesíteni az idei termést.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei, 2021-es szerb almatermés várhatóan 5%-kal lesz nagyobb a tavalyinál, a legfrissebb becslések szerint 530-540 ezer tonna közötti betakarított volumen várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Zoran Keserovic, az Újvidéki Egyetem professzora szerint ez jó hír ugyan, viszont mivel az Európai Unióban 10%-kal, 11,3 millió tonnára nő a termés, kemény versenyre lehet számítani a hagyományos szerb exportpiacokon úgy, hogy érkeznek hírek még a raktárakban levő jelentős tavalyi készletekről, elsősorban Olaszországból és Lengyelországból. Ezért a piaci kereslet meglehetősen lanyha, így a professzor szerint a 30 eurócent/kg (kb. 110 Ft/kg) körüli ajánlatokra gondolkodás nélkül rá kell bólintani, de csak a legjobb minőséget előállító ültetvényeknél képzelhető el, hogy egyáltalán labdába rúghatnak az EU-piacain. 

A szerbek viszonylag jól állnak hűtőtárolókból, de így is kérdéses, hogy hol tudják értékesíteni az idei termést. Évek óta az egyik legjelentősebb exportpiacuk Oroszország volt, ahová 65-70 eurócent/kg áron, stabil mennyiségeket tudtak szállítani, de hamarosan termőre fordulnak az utóbbi években eltelepített orosz ültetvények, ezért itt jelentős keresletcsökkenésre számítanak. A másik irány a Közel-Kelet és a nem is annyira közeli Kelet: ez lesz az első év, hogy a csacsaki termesztőkörzetből szerb Red Delicious-t szállítanak Indiába, ahol főleg a piros héjú almákat keresik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31