Új piacok felé kacsingatnak a szerb almatermesztők: itt adnák el a gyümölcsöt

agrarszektor.hu
Várhatóan 5 százalékkal nagyobb lesz a tavalyinál az idei szerb almatermés, a legfrissebb becslések szerint közel 540 ezer tonna közötti betakarított mennyiség várható. Ugyanakkor, mivel az EU-ban 10 százalékkal nő a termés, kemény versenyre kell számítani a hagyományos szerb exportpiacokon, ezért kérdéses, hol tudják majd értékesíteni az idei termést.

Az idei, 2021-es szerb almatermés várhatóan 5%-kal lesz nagyobb a tavalyinál, a legfrissebb becslések szerint 530-540 ezer tonna közötti betakarított volumen várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Zoran Keserovic, az Újvidéki Egyetem professzora szerint ez jó hír ugyan, viszont mivel az Európai Unióban 10%-kal, 11,3 millió tonnára nő a termés, kemény versenyre lehet számítani a hagyományos szerb exportpiacokon úgy, hogy érkeznek hírek még a raktárakban levő jelentős tavalyi készletekről, elsősorban Olaszországból és Lengyelországból. Ezért a piaci kereslet meglehetősen lanyha, így a professzor szerint a 30 eurócent/kg (kb. 110 Ft/kg) körüli ajánlatokra gondolkodás nélkül rá kell bólintani, de csak a legjobb minőséget előállító ültetvényeknél képzelhető el, hogy egyáltalán labdába rúghatnak az EU-piacain. 

A szerbek viszonylag jól állnak hűtőtárolókból, de így is kérdéses, hogy hol tudják értékesíteni az idei termést. Évek óta az egyik legjelentősebb exportpiacuk Oroszország volt, ahová 65-70 eurócent/kg áron, stabil mennyiségeket tudtak szállítani, de hamarosan termőre fordulnak az utóbbi években eltelepített orosz ültetvények, ezért itt jelentős keresletcsökkenésre számítanak. A másik irány a Közel-Kelet és a nem is annyira közeli Kelet: ez lesz az első év, hogy a csacsaki termesztőkörzetből szerb Red Delicious-t szállítanak Indiába, ahol főleg a piros héjú almákat keresik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?