2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Szereted a kávét? Akkor ennek a hírnek nem fogsz örülni

agrarszektor.hu
Bár úgy tűnik, hogy Brazíliában idén nagyobb lehet a kávétermés, mint tavaly volt, ám a két évvel ezelőtti rekordtól és a várakozásoktól azonban elmarad.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országágában idén 55,74 millió zsák kávét takaríthatnak be a farmerek, ami közel 17 százalékkal több a 2021-es termésnél. A gond az, hogy ez a becslés jelentősen elmarad a piaci szakértők várakozásától. Márpedig a brazil termelésnek kulcsszerepe van a világ kávépiacán - írja az Infostart. Ha ez kisebb az átlagosnál, akkor hiány alakul ki, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a kávé ára továbbra is a jelenlegi tízéves csúcs közelében maradjon. A számok 2022-re biztatóbbak, mint tavaly: az arabica kávéfajtából 38,78 millió zsákos termelést vár az állami élelmiszer-ellátási hivatal (Canab), ami mintegy 23%-kal több az egy évvel korábbinál. A robustatermés azonban csak 4%-kal, 16,9 millió zsákra nőhet. Ebből is látszik, hogy a 2020-as termeléstől jócskán elmaradnak a számok, hiszen akkori a Canab becslése szerint 63 millió zsák volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?