Megszólalt a nagy műtrágyagyártó: súlyos élelmiszerválságot hozhat a háború

agrarszektor.hu
A Yara International műtrágyagyártó vezetője szerint óriási sokkot okozhat az orosz-ukrán háború a globális élelmiszerállátásban, valamint az élelmiszerköltségekben. Úgy látja, mivel Oroszország hatalmas mennyiségben termel olyan tápanyagokat, amelyek a műtrágya-előálltás alapanyagai, ha egyes növények nem kapják meg a műtrágyák által biztosított szükséges elemeket, akkor akár 50 százalékkal is csökkenhet a terméshozam. Kiemelte, számára nem az a kérdés, hogy lesz-e élelmiszerválság a világon, hanem az, mekkora lesz.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Habár a műtrágyaárak már eddig is magasak voltak a megugró nagykereskedelmi gázárak miatt, az orosz kormány bejelentése után, miszerint leállítják az ország műtrágya-exportját, még durvább drágulás és zavarok jöhetnek a piacon. A több mint 60 országban működő Yara International példuál jelentős mennyiségű alapvető nyersanyagot vásárol Oroszországból. A cég főnöke, Svein Tore Holsether a BBC-nek elmondta, úgy látja, a helyzet még nehezebbé válhat, a dolgok ugyanis óráról órára változnak - írja a HVG.

Már a háború előtt is nehéz helyzetben voltunk... most pedig további zavarok keletkeztek az ellátási láncokban, és közeledünk a szezon legfontosabb szakaszához az északi félteke számára, ahol sok műtrágyának kell továbbhaladnia, és ez nagy valószínűséggel hatással lesz a helyzetre

  - közölte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszertermelői közé tartozik. Előbbi emellett hatalmas mennyiségű tápanyagot, például káliumot és foszfátot is termel, amelyek a műtrágyák kulcsfontosságú összetevői, és amelyek lehetővé teszik a növények és a termények növekedését.

A világ népességének fele a műtrágyáknak köszönhetően jut élelemhez... és ha ezt egyes növények esetében eltávolítják a földekről, (a terméshozam) 50 százalékkal csökken. Számomra nem az a kérdés, hogy globális élelmiszerválság felé haladunk-e, hanem az, hogy mekkora lesz a válság

 - mondta Holsether.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?