Megszólalt a nagy műtrágyagyártó: súlyos élelmiszerválságot hozhat a háború

Megszólalt a nagy műtrágyagyártó: súlyos élelmiszerválságot hozhat a háború

agrarszektor.hu
A Yara International műtrágyagyártó vezetője szerint óriási sokkot okozhat az orosz-ukrán háború a globális élelmiszerállátásban, valamint az élelmiszerköltségekben. Úgy látja, mivel Oroszország hatalmas mennyiségben termel olyan tápanyagokat, amelyek a műtrágya-előálltás alapanyagai, ha egyes növények nem kapják meg a műtrágyák által biztosított szükséges elemeket, akkor akár 50 százalékkal is csökkenhet a terméshozam. Kiemelte, számára nem az a kérdés, hogy lesz-e élelmiszerválság a világon, hanem az, mekkora lesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár a műtrágyaárak már eddig is magasak voltak a megugró nagykereskedelmi gázárak miatt, az orosz kormány bejelentése után, miszerint leállítják az ország műtrágya-exportját, még durvább drágulás és zavarok jöhetnek a piacon. A több mint 60 országban működő Yara International példuál jelentős mennyiségű alapvető nyersanyagot vásárol Oroszországból. A cég főnöke, Svein Tore Holsether a BBC-nek elmondta, úgy látja, a helyzet még nehezebbé válhat, a dolgok ugyanis óráról órára változnak - írja a HVG.

Már a háború előtt is nehéz helyzetben voltunk... most pedig további zavarok keletkeztek az ellátási láncokban, és közeledünk a szezon legfontosabb szakaszához az északi félteke számára, ahol sok műtrágyának kell továbbhaladnia, és ez nagy valószínűséggel hatással lesz a helyzetre

  - közölte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszertermelői közé tartozik. Előbbi emellett hatalmas mennyiségű tápanyagot, például káliumot és foszfátot is termel, amelyek a műtrágyák kulcsfontosságú összetevői, és amelyek lehetővé teszik a növények és a termények növekedését.

A világ népességének fele a műtrágyáknak köszönhetően jut élelemhez... és ha ezt egyes növények esetében eltávolítják a földekről, (a terméshozam) 50 százalékkal csökken. Számomra nem az a kérdés, hogy globális élelmiszerválság felé haladunk-e, hanem az, hogy mekkora lesz a válság

 - mondta Holsether.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?