Itt a szomorú igazság: az EU keleti régiójában a legdurvább az élelmiszerdrágulás

Itt a szomorú igazság: az EU keleti régiójában a legdurvább az élelmiszerdrágulás

MTI
Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy frissen ismertetett elemzésében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) adataira épülő összeállítás szerint az idén áprilisban Litvániában volt a legmagasabb, 22,1%-os az élelmiszerek árának éves szintű emelkedése. A második helyen Bulgária áll 21%-kal, a harmadik Lettország 17,7%-kal. Igen jelentős, 14%-ot meghaladó drágulást regisztráltak Észtországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában is.

Az EU-s átlag 8,9% volt, de átlag alatti drágulást kizárólag nyugati tagországokban mértek. Németországban például 8,5%-kal, Ausztriában 8,1%-kal, Franciaországban 4,3%-kal, Írországban pedig csupán 3,6%-kal kellett többet fizetni az élelmiszerekért áprilisban, mint egy évvel korábban.

A Destatis rámutatott: az EU keleti tagországaiban élők helyzetét súlyosbítja, hogy éppen ebben a térségben a legmagasabb az élelmiszerre fordított kiadások aránya a háztartások fogyasztásban. Romániában például a háztartások fogyasztási kiadásainak több mint negyedét, egészen pontosan 28,3%-át viszi el az élelmiszer, Lettországban pedig majdnem a negyedét, mintegy 23,4%-át. De összességében 20%-nál magasabb arányt regisztráltak Bulgáriában és Szlovákiában is.

Az EU-s átlag 15,9%, a háztartási kiadások élelmiszerre fordított aránya alapján felállított sorrendben az EU-s átlag alá kerülő országok közül csupán egy fekszik a keleti térségben: Szlovénia, ahol 15,8%-os ez az arány. Franciaországban 15,2%-ot, Ausztriában 12%-ot, Németországban 11,1%-ot regisztráltak. A fogyasztási kiadásaik legkisebb részét, 10,8%-át Írországban fordítják élelmiszerre a háztartások az EU-ban a Destatis összeállítása szerint.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?