Itt a szomorú igazság: az EU keleti régiójában a legdurvább az élelmiszerdrágulás

MTI
Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy frissen ismertetett elemzésében.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) adataira épülő összeállítás szerint az idén áprilisban Litvániában volt a legmagasabb, 22,1%-os az élelmiszerek árának éves szintű emelkedése. A második helyen Bulgária áll 21%-kal, a harmadik Lettország 17,7%-kal. Igen jelentős, 14%-ot meghaladó drágulást regisztráltak Észtországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában is.

Az EU-s átlag 8,9% volt, de átlag alatti drágulást kizárólag nyugati tagországokban mértek. Németországban például 8,5%-kal, Ausztriában 8,1%-kal, Franciaországban 4,3%-kal, Írországban pedig csupán 3,6%-kal kellett többet fizetni az élelmiszerekért áprilisban, mint egy évvel korábban.

A Destatis rámutatott: az EU keleti tagországaiban élők helyzetét súlyosbítja, hogy éppen ebben a térségben a legmagasabb az élelmiszerre fordított kiadások aránya a háztartások fogyasztásban. Romániában például a háztartások fogyasztási kiadásainak több mint negyedét, egészen pontosan 28,3%-át viszi el az élelmiszer, Lettországban pedig majdnem a negyedét, mintegy 23,4%-át. De összességében 20%-nál magasabb arányt regisztráltak Bulgáriában és Szlovákiában is.

Az EU-s átlag 15,9%, a háztartási kiadások élelmiszerre fordított aránya alapján felállított sorrendben az EU-s átlag alá kerülő országok közül csupán egy fekszik a keleti térségben: Szlovénia, ahol 15,8%-os ez az arány. Franciaországban 15,2%-ot, Ausztriában 12%-ot, Németországban 11,1%-ot regisztráltak. A fogyasztási kiadásaik legkisebb részét, 10,8%-át Írországban fordítják élelmiszerre a háztartások az EU-ban a Destatis összeállítása szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?