Itt a szomorú igazság: az EU keleti régiójában a legdurvább az élelmiszerdrágulás

Itt a szomorú igazság: az EU keleti régiójában a legdurvább az élelmiszerdrágulás

MTI
Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy frissen ismertetett elemzésében.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) adataira épülő összeállítás szerint az idén áprilisban Litvániában volt a legmagasabb, 22,1%-os az élelmiszerek árának éves szintű emelkedése. A második helyen Bulgária áll 21%-kal, a harmadik Lettország 17,7%-kal. Igen jelentős, 14%-ot meghaladó drágulást regisztráltak Észtországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában is.

Az EU-s átlag 8,9% volt, de átlag alatti drágulást kizárólag nyugati tagországokban mértek. Németországban például 8,5%-kal, Ausztriában 8,1%-kal, Franciaországban 4,3%-kal, Írországban pedig csupán 3,6%-kal kellett többet fizetni az élelmiszerekért áprilisban, mint egy évvel korábban.

A Destatis rámutatott: az EU keleti tagországaiban élők helyzetét súlyosbítja, hogy éppen ebben a térségben a legmagasabb az élelmiszerre fordított kiadások aránya a háztartások fogyasztásban. Romániában például a háztartások fogyasztási kiadásainak több mint negyedét, egészen pontosan 28,3%-át viszi el az élelmiszer, Lettországban pedig majdnem a negyedét, mintegy 23,4%-át. De összességében 20%-nál magasabb arányt regisztráltak Bulgáriában és Szlovákiában is.

Az EU-s átlag 15,9%, a háztartási kiadások élelmiszerre fordított aránya alapján felállított sorrendben az EU-s átlag alá kerülő országok közül csupán egy fekszik a keleti térségben: Szlovénia, ahol 15,8%-os ez az arány. Franciaországban 15,2%-ot, Ausztriában 12%-ot, Németországban 11,1%-ot regisztráltak. A fogyasztási kiadásaik legkisebb részét, 10,8%-át Írországban fordítják élelmiszerre a háztartások az EU-ban a Destatis összeállítása szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?