Jöhet a 800 forintos kenyér? Durva, ami az árakkal történik Magyarországon

Jöhet a 800 forintos kenyér? Durva, ami az árakkal történik Magyarországon

agrarszektor.hu
Egyre jobban nőnek az élelmiszerárak, azonban a legtöbb ember számára sokkoló lehet, ami a kenyérrel történik: a gabonaárak és a rezsiköltségek emelkedése miatt 300 forint lehet egy kiló liszt, ami miatt akár 800 forint is lehet egy kenyér - ez pedig még tovább emelkedhet az elkövetkezendő időben. Pontos adatokat egyelőre még nem látni, de az biztos, hogy áremelkedés várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József azt mondta, hogy Magyarországon ma százötvenféle kenyeret és négyszázötvenféle péksüteményt gyártanak és forgalmaznak a pékek, tehát általánosságban nehézkes meghatározni az árat. Mindazonáltal a pékek, miután költségeik nagy mértékben megnövekedtek, kénytelenek azt ráterhelni a vásárlókra. A legfontosabb költségnövelő tényezők között elsőként a lisztet emelte ki, aminek az ára 80 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év során, és még nem ért véget a drágulás, ahogyan azt nemrégiben a gabonaszövetség képviselői is közölték. Szintén jelentős mértékben emelkedett az olyan - pékek számára nélkülözhetetlen - alapanyagok ára, mint az élesztő, margarin, vaj és étolaj - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

De ugyanez tapasztalható az energia területén: a gáz az ötszörösére, az áram három-négyszeresére drágult. Emellett a logisztikai díjak is nagy mértékben emelkedtek, nem beszélve a munkabérköltségekről, a jelentős mértékű minimálbéremelés miatt. A szakember mindezek mellett szükségesnek tart egy évközi, úgynevezett korrekciót is a sütőipari dolgozók részére, mert úgy véli, hogy enélkül el fogják hagyni az ágazatot. A munkaerő és a szakemberhiány pedig ebben a szektorban is komoly problémákat okoz. A hiányzók számát több ezerre tette a sütőipar területén. A jövő tehát bizonytalan, de az biztos, hogy kenyérdrágulásra lehet számítani, akár három-négyszeres árat is elkérhetnek érte. Mivel talán a legalapabb élelmiszerről beszélünk, nincs igazán lélektani határ sem, ami felett már nem vennék meg az emberek. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?