Merész ötlettel álltak elő a németek: áfamentessé tennék a zöldségeket, gyümölcsöket

Merész ötlettel álltak elő a németek: áfamentessé tennék a zöldségeket, gyümölcsöket

agrarszektor.hu
A német agrárminiszter enyhítené a lakosságra nehezedő súlyos költségterheket, és kifejezetten aggódik az árak jelenlegi alakulása miatt, ezért ÁFA-mentessé tenné a frisspiaci zöldségeket és gyümölcsöket. Úgy látja, ez a lépés az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára jelentene óriási segítséget, emellett ösztönözné a lakosságot az egészségesebb táplálkozási szokások bevezetésére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A zöldpárti (Grüne) német mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir a Welt am Sonntag magazinnak adott interjújában elmondta, az orosz-ukrán háború begyűrűző gazdasági hatásai miatt fontosnak tartja, hogy enyhítse a német lakosságra nehezedő egyre súlyosabb költségterheket. Véleménye szerint már eddig is történtek ebbe az irányba mutató lépések, ám ezek összességében egyelőre elégtelennek bizonyultak, és kifejezetten aggódik az árak jelenlegi alakulása miatt. A miniszter szerint a zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek ÁFA-terhének eltörlése pozitív hatást fejtene ki, és ösztönözné a lakosság egészségesebb táplálkozási szokásainak térnyerését. Ez különösen az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára jelentene óriási segítséget a mostani körülmények között. - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Szövetségi kormányként azonnal bevezetendő segélycsomagokat állítottunk össze, hogy reagáljunk ennek a szörnyű háborúnak a következményeire. És ha a dolgok így folytatódnak, akkor elmondhatom: egyik segélycsomag fogja követni a másikat. Tisztában vagyok azzal, hogy javaslatomat nem minden koalíciós partner fogadta lelkesen, azonban mindent meg kell tenni az élelmezésbiztonság garantálása érdekében, és nemcsak Németországban, hanem világszerte.

A Die Zeit beszámolója szerint Joachim Rukwied a Német Gazdaszövetség elnöke is abból indul ki, hogy az előttünk álló időszakban a szupermarketekben az élelmiszerárak érezhető mértékben tovább fognak emelkedni. Utalt a gazdaságokban tapasztalható költségnövekedésre is, amely különösen az üzemanyag és a műtrágya esetében érzékelhető. 

Nekünk, gazdáknak elkerülhetetlenül magasabb értékesítési árakra van szükségünk ahhoz, hogy egyáltalán folytatni tudjuk tevékenységünket.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?