Merész ötlettel álltak elő a németek: áfamentessé tennék a zöldségeket, gyümölcsöket

Merész ötlettel álltak elő a németek: áfamentessé tennék a zöldségeket, gyümölcsöket

agrarszektor.hu
A német agrárminiszter enyhítené a lakosságra nehezedő súlyos költségterheket, és kifejezetten aggódik az árak jelenlegi alakulása miatt, ezért ÁFA-mentessé tenné a frisspiaci zöldségeket és gyümölcsöket. Úgy látja, ez a lépés az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára jelentene óriási segítséget, emellett ösztönözné a lakosságot az egészségesebb táplálkozási szokások bevezetésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A zöldpárti (Grüne) német mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir a Welt am Sonntag magazinnak adott interjújában elmondta, az orosz-ukrán háború begyűrűző gazdasági hatásai miatt fontosnak tartja, hogy enyhítse a német lakosságra nehezedő egyre súlyosabb költségterheket. Véleménye szerint már eddig is történtek ebbe az irányba mutató lépések, ám ezek összességében egyelőre elégtelennek bizonyultak, és kifejezetten aggódik az árak jelenlegi alakulása miatt. A miniszter szerint a zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek ÁFA-terhének eltörlése pozitív hatást fejtene ki, és ösztönözné a lakosság egészségesebb táplálkozási szokásainak térnyerését. Ez különösen az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára jelentene óriási segítséget a mostani körülmények között. - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Szövetségi kormányként azonnal bevezetendő segélycsomagokat állítottunk össze, hogy reagáljunk ennek a szörnyű háborúnak a következményeire. És ha a dolgok így folytatódnak, akkor elmondhatom: egyik segélycsomag fogja követni a másikat. Tisztában vagyok azzal, hogy javaslatomat nem minden koalíciós partner fogadta lelkesen, azonban mindent meg kell tenni az élelmezésbiztonság garantálása érdekében, és nemcsak Németországban, hanem világszerte.

A Die Zeit beszámolója szerint Joachim Rukwied a Német Gazdaszövetség elnöke is abból indul ki, hogy az előttünk álló időszakban a szupermarketekben az élelmiszerárak érezhető mértékben tovább fognak emelkedni. Utalt a gazdaságokban tapasztalható költségnövekedésre is, amely különösen az üzemanyag és a műtrágya esetében érzékelhető. 

Nekünk, gazdáknak elkerülhetetlenül magasabb értékesítési árakra van szükségünk ahhoz, hogy egyáltalán folytatni tudjuk tevékenységünket.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31