Év női agrárvállalkozója: elképesztő drágulás sújtja az agrárcégeket

Év női agrárvállalkozója: elképesztő drágulás sújtja az agrárcégeket

agrarszektor.hu
Elképesztő drágulások sújtják az utóbbi időszakban a hazai agrárcégeket, idén az energiaárak elszabadulásával, az inputanyag árak drasztikus emelkedésével, a munkabérekkel, a kamatkörnyezettel, az árfolyam változásokkal, valamint az infláció mértékének emelkedésével mind meg kell küzdenie a termelőknek, vállalkozásoknak - mondta az Agrárszektornak Nemes-Nagyné Vas Andrea, a NEMES Családi Vállalkozás ügyvezetője, aki 2021-ben elnyerte a Portfolio Csoport Év női agrárvállalkozója díját. Igyekeznek elfogadható emelést érvényesíteni az árképzésükben, ugyanakkor hajtató kertészetként heti árakkal számolnak a kereskedelmi partnereikkel szemben, így nincsenek könnyű helyzetben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, amikor éves üzleti tervet, beszámolókat kell készíteni a bankok számára, hiszen a korábbi évek kiszámíthatóságát nem tudjuk előre vetíteni

 - közölte az Agrárszektorral Nemes-Nagyné Vas Andrea. Igyekeznek az árképzésükben elfogadható áremelést érvényesíteni, de mint hajtató kertészet, heti árakkal dolgoznak a kereskedelemben. Ugyanakkor az árut legfeljebb 5 napig tudják tárolni, utána már kereskedelmi forgalomba nem tudják bocsájtani. A legnagyobb mértékben a villamosenergia ára, a műtrágya árak, a csomagolóanyag, karton árak, az üzemanyag árak, illetve a logisztikai díjak változtak ebben az évben, itt közel 200-400 százalékos áremelésről beszélhetünk - tette hozzá a családi vállalkozás vezetője.

A cég mindezek mellett is igyekszik tovább fejleszteni a termelési hatékonyságát, a munkaszervezést, így többlettermelési súlyokat tudnak teremteni, mely árbevétel növekedést eredményez az éves termelésükben - mondta Nemes-Nagyné Vas Andrea. Hangsúlyozta, a kialakult helyzethez alkalmazkodni kell, mert előre láthatólag a közeljövőben biztosan nem lesz kedvezőbb a helyzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A NEMES Családi Vállalkozás ma már mintegy 30 hektáron üzemeltet üvegházas kertészeteket. A vállalkozás fő termesztési iránya a paradicsomtermesztés, de igyekeztnek több lábon állni, ezért a kígyóuborka,- a fejes saláta - és a kaliforniai paprikatermesztés irányába is elindultak. Eleinte csak a fürtös paradicsomfajtákat termelték, majd évről évre koktélparadicsomokkal, snack paradicsomokkal és cherry paradicsomokkal is bővült a palettájuk, közel 30 fajta paradicsomot termelnek jelenleg.

A NEMES Családi Vállalkozás szinte minden hazai áruházláncban jelen van termékeivel. Nemes-Nagyné Vas Andrea, a Portfolio Csoport Év női agrárvállalkozója díjának nyertese arról is beszélt az Agrárszektornak, hogy az múlt időszak történései, a különböző drágulások, az orosz-ukrán háború hatásai és a munkaerő-problémák a cég életében is nyomot hagynak. A hazai és a globális helyzetet tekintve az agrárcégek működését az idei évben legnagyobb mértékben az energiaárak elszabadulása, az inputanyagárak drasztikus emelkedése, a munkabérek, a kamatkörnyezet, az árfolyam változások és az infláció megugrása sújtja. Kiemelte, e tényezők óriási bizonytalanságot okoznak szinte minden cég, így a családi vállalkozás életében is.

A Portfolio Csoport idén is díjazza az év legsikeresebb és legpéldamutatóbb agrárgazdasági szereplőit, akik rangos elismeréseket kapnak az év vége nagy agráreseményén, a kétnapos Agrárszektor Konferencián, amely november 30. - december 1.-én kerül megrendezésre Siófokon. Az elismeréseket nyolc kategóriában topvezetőkből álló szakmai zsűri ítéli oda, így keressük az Év női agrárvállalkozóját, az Év fiatal agrárszakemberét, az Év kertészetét, az Év állattenyésztőjét, az Év növénytermelőjét, az Év agrárinnovációját, az Év agrárberuházását, valamit kiosztjuk a Portfolio Agrárgazdaságért díjat is.

A Portfolio Agrárgazdaságért díjat az egész ágazat érdekében végzett munka elismeréseként, életmű jellegű díjként adományozzuk. Az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat és az Év kertészete díjat azok kaphatják meg, akik egy-egy évben példamutató gazdálkodási eredményeket, sikereket érnek el. Az Év agrárberuházása díjra olyan projektek pályázhatnak, amelyek technológiai színvonalukkal jelentősen hozzájárulnak a hazai agrárgazdaság fejlődéséhez. Az Év fiatal agrárszakemberi díjjal a fiatal agrártehetségek ágazati tevékenységét, az év agrárinnovációja díjjal az előremutató agrárgazdasági újítások eredményeit, az Év női agrárvállalkozója díjjal pedig az agráriumban dolgozó hölgyek kiemelkedő munkáját ismerjük el.

A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezések, illetve a nevezések beküldéséhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. A nevezések és javaslatok alapján három-öt nevet tartalmazó jelölti listákat állítunk össze, a nyertesekről pedig topvezetőkből álló szakmai zsűri dönt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31