Ez fájni fog a vásárlóknak: brutális élelmiszerdrágulást hozhat az adóemelés itthon

Ez fájni fog a vásárlóknak: brutális élelmiszerdrágulást hozhat az adóemelés itthon

agrarszektor.hu
Tovább növelheti az élelmiszerárakat és a hazai élelmiszergyártó cégek problémáit a népegészségügyi termékadó (Neta) emelése a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) szerint. Mint közleményükben írják, az egészséges életmód nem befolyásolható eredményesen adóztatási eszközök alkalmazásával, ráadásul a különadó semmilyen javulást nem hozott sem az elhízottság elterjedtségében, sem a táplálkozással összefüggő betegségek előfordulásának gyakoriságában. Ugyanakkor a különadó egy évtizede rontja a hazai vállalatok versenyképességét, és érdemben csökkenti az ágazati szereplők fejlesztési és beruházási hajlandóságát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai élelmiszergyártók nagy többségét képviselő Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) csak a június 4-én megjelent kormányrendeletből értesült az ágazatban nagyon sok hazai gyártót súlyosan érintő népegészségügyi termékadó (Neta) emeléséről és kiterjesztéséről - írja közleményében a FÉSZ. Az állam jövőre már évente közel 80 milliárd forintot kíván beszedni ebből az adónemből. Az élelmiszeripar egészének adózás előtti eredménye 2020-ban nem érte el a 200 milliárd Ft-ot, vagyis a Neta tervezett változásai 40% körüli eredményelvonást jelentenek a normál adóztatási szint felett.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Ráadásul az adó jelenlegi emelése és hatályának kiterjesztése rendkívül nehéz gazdasági helyzetben éri el az élelmiszer-feldolgozó vállalkozásokat. Az alapanyag- és energiaárak elmúlt időszakban tapasztalt folyamatos emelkedése és az ukrajnai háború globális élelmiszer-láncokra gyakorolt negatív hatásai miatt drasztikusan megnövekedett költségeiket már most is nehezen tudják az átadási áraikba beépíteni. A helyzetet súlyosbítja a Neta, mint szektoriális különadó emelése, ami a már így is nagyon magas - kétszámjegyű - magyarországi élelmiszerinflációt még tovább fogja növelni.

A FÉSZ továbbra is kitart amellett, hogy az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás nem befolyásolható eredményesen adóztatási eszközök alkalmazásával. A különadó több, mint tíz évvel ezelőtti bevezetése ugyanis semmiféle népegészségügyi statisztika szerint nem hozott javulást sem az elhízottság elterjedtségében, sem a táplálkozással összefüggő betegségek előfordulásának gyakoriságában. A különadó ugyanakkor egy évtizede rontja a hazai vállalatok - főként a KKV-k - versenyképességét, és érdemben csökkenti az ágazati szereplők fejlesztési és beruházási hajlandóságát. Meggyőződésünk, hogy a magyar élelmiszer-feldolgozó ágazat a jelen helyzetben a különadó emelése és kiterjesztése helyett kiemelt kormányzati védelmet igényelne annak érdekében, hogy a hazai lakosság biztonságos élelmiszerellátása elérhető áron, jó minőségben és minél nagyobb arányban magyar termékekkel valósulhasson meg a jövőben is

 - olvasható a közleményben. A FÉSZ kiemelte, a Neta mostani emelése és kiterjesztése mindemellett bonyolult adminisztratív intézkedéseket tesz szükségessé, a felkészülésre pedig rendkívül rövid átmeneti időt hagyott csak a Kormány a vállalkozások számára július 1-ig, ezért a FÉSZ egyeztetést kezdeményez az érintett kormányzati szervekkel legalább a felkészülés megkönnyítése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06