Meglepő hírek érkeztek a holland zöldségekről, gyümölcsökről: te gondoltad volna?

Meglepő hírek érkeztek a holland zöldségekről, gyümölcsökről: te gondoltad volna?

agrarszektor.hu
A GfK és a Foodstep által közölt adatok szerint 2022. első hat hónapjában a hollandok gyakorlatilag ugyanannyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, amint 2021. hasonló időszakában (1%-kal kevesebbet). Jelentősen megváltozott viszont a fogyasztás szerkezete: otthon 4%-kal kevesebb, míg vendéglátóhelyeken átlagosan 80%-kal több zöldség-gyümölcs fogyott, de ez még mindig nem egészen éri el a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szintet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hollandok idén 2%-kal kevesebb friss zöldséget vásároltak otthoni fogyasztás céljára, viszont ezért átlagosan 6%-kal fizettek többet. Egy kiló átlagos zöldség az idei év első félévében 3,39 euró (1390 Ft), míg tavaly még csak 3,19 euró (1310 Ft) volt. Friss gyümölcsökből 6%-kal kevesebb fogyott a boltokban annak ellenére, hogy átlagos áruk csak 2%-kal volt magasabb a tavalyinál (2,53 euró, azaz 1040 Ft a 2021-es 2,49 euró azaz 1020 Ft/kg után). Voltak olyan gyümölcsfélék is, amelyeknél egyenesen árcsökkenés volt tapasztalható, ilyen volt például az alma (-7%), a szamóca (-5%) - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is a banán a legnépszerűbb gyümölcs Hollandiában, ráadásul fogyasztása idén 4%-kal nőtt, melyet az alma követ, ám idén 4%-kal kevesebbet vásároltak belőle. Januártól júniusig a hollandok a tavalyinál 5%-kal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt rendeltek online. Ez azt jelenti, hogy az online megrendelések az összes vásárlás 7%-át teszik ki, csakúgy, mint tavaly, ám az egyes megrendelések átlagos értéke csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?