Döntött az EU: így változhat meg az élelmiszerek csomagolása a boltokban

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2022/1616 rendelete az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő, újrafeldolgozott műanyagokról és műanyag tárgyakról, valamint a 282/2008/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A 282/2008/EK bizottsági rendelet már meghatározta az újrafeldolgozási folyamatokra vonatkozó egyedi követelményeket annak biztosítása érdekében, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő újrafeldolgozott műanyagok és műanyag tárgyak megfeleljenek az 1935/2004/EK rendelet 3. cikkének. A 282/2008/EK rendelet azonban nem vonatkozott minden újrafeldolgozási technológiára, mivel hatálya alól kizárta a vegyi depolimerizációt, a maradékok és feldolgozási hulladékok használatát, valamint a funkcionális zárórétegek használatát - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kizárt technológiákkal gyártott, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő újrafeldolgozott műanyagok felhasználását a műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU bizottsági rendelet hatálya alá tartozónak tekintette. A 10/2011/EU rendelet azonban nem támogatja egyértelműen a kizárt technológiákat. Ahogy további innovatív új műanyag-újrafeldolgozási technológiákat fejlesztenek ki, és növekszik az újrafeldolgozott műanyagok piaca, az egyértelműen alkalmazandó és megfelelő szabályok hiánya potenciális kockázatot jelent az emberi egészségre nézve, és gátolja az innovációt. Az egyértelmű szabályok kialakítása és az eseti szennyeződések kockázatának kezelése érdekében ezért helyénvaló a 282/2008/EK rendeletet az összes meglévő és jövőbeli műanyag-újrafeldolgozási technológiára kiterjedő új szabályokkal felváltani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezen szabályrendszert hozza létre a 2022/1616 rendelet, mely előírja a műanyagok megfelelő újrafeldolgozási technológia segítségével történő szennyeződésmentesítését, és hatálya kiterjed a vegyi újrafeldolgozási technológiák alkalmazására is. Továbbá hatályon kívül helyezi a 282/2008/EK rendeletet. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2022. szeptember 15.) követő huszadik napon lép hatályba. A 6. cikk (3) bekezdésének c) pontját és a 13. cikk (2) bekezdését 2024. október 10-től kell alkalmazni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21