Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a virsli a magyar boltokban

agrarszektor.hu
A virsli kiemelt szereplője az év végi ünnepi időszaknak, ugyanakkor jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha idén is vásárolni szeretnénk. A KSH adataiból ugyanis kiderült, hogy közel 50%-t drágult ez az élelmiszer is, melynek az egyik legfőbb oka, hogy Magyarországon 40 százalék fölötti az élelmiszer-infláció, amiben a külső tényezők, mint például az aszály, energiahordozók drágulása és az orosz-ukrán háború mellett szerepet játszanak olyan országspecifikus tényezők is, mint az árfolyam-gyengülés és az árstopok hatása.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A KSH friss adataiból kiderül, hatalmas drágulással kell számolnia annak, aki idén a hagyományos szilveszteri menüt és a virslifogyasztást választja. A közzétett statisztika szerint ugyanis a virsli átlagára 3040 forint volt idén novemberben - írja a Portfolio. A drágulás mintegy 1000 forintot ölel fel, ami több mint 44%-os drágulás a tavalyi év átlagárához viszonyítva. A hosszútávú statisztikából kiderül az is, a virsli ára csaknem megkétszereződött az elmúlt öt évben. 2022 novemberi adatok tanúsága szerint az élelmiszer-infláció Közép-Kelet-Európában 20-30 százalék körül alakul, hazánkban ennél lényegesen magasabb, 40 százalék fölötti.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszerek árának emelkedését felerészben külső tényezők - energia- és alapanyagárak emelkedése, ellátási láncok zavarai, időjárási tényezők - okozzák, melyek különösen erősek voltak az ukrán-orosz konfliktushoz közeli országokban. Mindemellett az élelmiszerárak növekedésének másik felét belső, országspecifikus tényezők magyarázhatják, amelyek közül legerősebb tényezőnek az árfolyam alakulása tekinthető.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?